Orice bucătar vă poate confirma că un cuțit bun și ascuțit este cel mai important instrument dintr-o bucătărie. Un cuțit ascuțit nu numai că este mai eficient dar paradoxal, este și mult mai sigur. Aceasta deoarece el își păstrează fermitatea tăierii, fără aplicarea unei forțe prea mari și astfel nu mai poate aluneca cu riscul de a ne răni. Aflați cum să vă ascuțiți corect cuțitele acasă și cum să le mențineți așa pe termen lung.
MODURI TRADIȚIONALE DE ASCUȚIRE:
1. Folosiți o piatră de tocilă
Deși pare a fi o sarcină deloc complicată, aveți șansă să petreceți mai mult timp în căutarea pietrei decât pentru procesul ascuțirii cuțitelor. Chiar dacă 20 de ani în urmă această piatră era prezentă practic în fiecare bucătărie, astăzi lucrurile s-au schimbat. Dacă procurați o astfel de piatră, atrageți atenție la nivelul de granulație. Cu cât mai abrazivă este piatră, cu atât mai agresivă va fi ascuțirea. Cel mai bine e să folosiți o piatră cu o opțiune de ascuțire medie.
2. Folosiți puțin ulei de măsline
Uimitor este faptul că ascuțirea va fi mult mai eficientă dacă veți folosi puțin ulei de măsline. Picurați puțin ulei pe piatra de tocilă și ascuțiți cuțitele. Cel mai bine însă, e să folosiți ulei mineral, special prevăzut pentru acest scop.
3. Unghiul de ascuțire de la 10° până la 30°
Țineți lama cuțitului la un unghi fix față de piatră, ce nu trebuie să depășească 30°. Dacă unghiul va fi mai mare, în scurt timp iarăși va trebuie să ascuțiți lama. Important este să nu vă grăbiți. Mișcați lama cuțitului lent, aplicând o presiune moderată, egală pe toată durata mișcării. Încercați să păstrați același unghi de înclinare.
4. Determinați unghiul lamei
Țineți lama cuțitului, la un unghi fix fata de piatră. Pentru a afla gradul de înclinare, puneți lama cuțitului perpendicular pe piatra, la 90%. Înjumătățind unghiul, obțineți 45 de grade. Înjumătățind din nou, obțineți 22.5 grade. Cu cât mai lent și atent veți acționa, cu atât mai puțin veți dăuna lamei.
5. Mișcări în formă de arc
Aveți grijă la mișcarea mâinii. Pentru a obține un rezulta bun, trebuie să mișcați lama corect. Dacă vă este mai dificil să mențineți unghiul de înclinare, aranjați o monedă pe partea interioară a lamei.
ASCUȚITORI MECANICE ȘI ELECTRICE
1. Ascuțitoarea mecanică se folosește atât pentru cuțite, cât și pentru foarfece. În prezent există o varietate mare de astfel de dispozitive, ce vă permite să ascuțiți lama cuțitului într-un timp mult mai scurt. Însă, din păcate, în așa fel veți ascuți cuțitul mult mai des.
2. O soluție modernă pentru a soluționa problema ascuțirii cuțitelor în condiții casnice sunt ascuțitorile electrice. Acestea ascut și șlefuiesc lama cuțitului, fiind la fel de bune pentru orice tip de lamă, rezultatul păstrându-se pentru un timp mai îndelungat.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!