Masa italienelor nu poate fi imaginată fără cozonacul delicios ”Panettone”, care arată foarte asemănător cu cozonacul nostru tradițional de Paște. Potrivit istoriei oficiale, acest cozonac a fost copt pentru prima dată în secolul al XVI-lea pentru Ducele de Ludovico il Moro, conform propriei sale rețete, care nu s-a schimbat de atunci.
Aspectul cozonacului ”Panettone” este înconjurat de legende. Potrivit unei versiuni, numele său vine de la ”pan del ton” italian, care în traducere înseamnă ”pâine de lux”.
Italienii înșiși iubesc să asocieze apariția acestei capodopere culinare cu o legendă romantică despre tânărul Tony dintr-o familie bogată și influentă, care s-a îndrăgostit de fiica unui brutar din Milano.
Pentru a fi mai aproape de iubita lui, Tony s-a angajat ca ucenic la tatăl ei și pentru ca fata să-i atragă atenție, băiatul a inventat o rețetă de cozonac cu un gust uimitor de pâine dulce în formă de cupolă, cu stafide, coajă de lămâie și fulgi de portocale. De aici și numele checului – Pani di Antonio (”pâine de la Tony”).
Rețeta originală este simplă, deși poate varia ușor în funcție de disponibilitatea produselor și de propriile dorințe. Există ”Panettone” cu ciocolată, cu semințe de pin și cu fructe exotice. Deoarece acest deliciu a cucerit toată lumea prin gustul său, astăzi ”Panettone” este mândria nu numai a Italiei, ci și a Franței, Spaniei și chiar a Americii Latine!
În magazinele din țara noastră, puteți găsi, de asemenea, acești cozonaci delicioși, în cutii frumoase. Gospodinele au început să experimenteze și să încerce să coace ”Panettone” în condiții casnice. Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm rețeta italiană de ”Panettone”, care se gătește rapid și este extrem de apetisant și gustos.
INGREDIENTE
– 850 g de făină cernută
– 25 g de drojdie
– 50 g de zahăr (pentru maia)
– 1 lingură de zahăr (pentru aluat)
– 180 g de unt
– 2 ouă
– 4 gălbenușuri
– 150 g de stafide
– 100 g de fructe confiate
– 100 g de nuci
– 1,5 lingurițe de sare
– 1 lămâie medie
– 1/2 pahar de apă caldă
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Pregătiți maiaua: dizolvați drojdia cu zahărul și apa caldă într-un bol. Adăugați 0,5 pahar de făină cernută și omogenizați maiaua. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați-l pentru 20-30 de minute.
2. Dați coaja de lămâie prim răzătoarea mică, străduindu-vă să nu atingeți stratul alb al acesteia.
3. Puneți făina rămasă pe un tocător de lemn. Formați o adâncitură în făină și turnați untul, preventiv topit, coaja de lămâie, zahărul, ouăle, gălbenușurile și maiaua.
4. Frământați aluatul. Durata procesului de frământare ar trebui să fie de cel puțin 10 minute. Ar trebui să obțineți un aluat suficient de elastic, care se întinde asemenea gumei de mestecat.
5. Apoi adăugați stafidele, fructele confiate și nucile. Încorporați ingredientele. Acoperiți aluatul cu un prosop și lăsați-l la un loc cald timp de aproximativ 1,5 ore, până acesta se va mări în volum de minim 2 ori.
6. Tapetați forma de copt pentru ”Panettone” cu hârtie. Umpleți cu aluat 1/3 din volumul formei de copt. Acoperiți forma cu un prosop și lăsați-o pe timp de 1 oră, la un loc cald, până va crește aluatul, ajungând la marginea de sus a formei.
7. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 190°C, pentru 15 minute, apoi micșorați flacăra, până la temperatura de 160°C și coaceți checul timp de încă 20-30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.
8. Scoateți cozonacul din cuptor și treceți cu un cuțit pe marginea din interiorul formei, ca să nu să se lipească deliciul. Când cozonacul se răcește puțin, scoateți-l și răciți-l pe o grilă. ”Panettone” este gata!
Notă: Sfaturi utile, pentru a obține un ”Panettone” perfect:
– Aluatul iubește căldura, deci, nu-l puneți la curent.
– Aluatul trebuie frământat foarte bine: aluatul bine frământat poate fi ușor tăiat și nu se lipește de cuțit.
– Înainte de coacere, cuptorul trebuie încălzit până la temperatura de aproximativ 150-180°C.
– Forma de copt trebuie umplută cu aluat doar pe 1/3 din volum, deoarece aluatul va crește.
– Puneți forma la cuptor cu mare atenție și grijă, pentru ca aluatul să nu să se așeze.
– În timpul coacerii nu deschideți ușa cuptorului prea des.
– Presărați cozonacul cu zahăr pudră sau acoperiți-l glazură imediat după coacere.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!