Cum să pregătiți un pui fript perfect – aflați cele mai bune combinații de ingrediente de la cei mai renumiți experți și bucătari șefi!

Puiul fript la cuptor este un fel de mâncare deosebit de apetisant și aromat, ce deseori se asociază cu masa de sărbătoare. Deși pare a fi foarte simplu de preparat, totuși aveți nevoie de o tehnică bine pusă la punct, cu ajutorul căreia veți obține un pui rumen, crocant și suculent. Chiar dacă puiul la cuptor se prepară foarte simplu, asezonarea acestuia merită toată atenția.

Experimentați cu condimentele și obțineți de fiecare dată o nouă capodoperă culinară. Vă prezentăm mai jos cele mai bune ingrediente pentru a umple și asezona puiul, astfel încât acesta să fie deosebit de delicios. Nu ratați cele mai bune combinații de ingrediente de la cei mai notorii experți culinari.

Vin, ierburi și mandarine

Eugenia Bon, autoarea numeroaselor cărți de bucate, ne îndeamnă să pregătim un pui în stil mediteran, folosind ierburi aromate, mandarine, vin și miere. Iată modul de preparare a puiului în stil mediteran, prezentat de Eugenia:

1. Aranjați puiul pe o grilă, deasupra unei tăvi de copt. Umpleți puiul cu câțiva căței de usturoi, câteva crenguțe de rozmarin și 2 mandarine, tăiate în jumătate.

2. Acoperiți puiul cu un amestec din ulei de măsline cu suc de mandarine și vin alb cu puțină miere.

3. Coaceți puiul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C timp de 20 de minute. Acoperiți puiul cu folie de aluminiu și coaceți-l timp de încă 40 de minute la temperatura de 170°C.

Boiaua afumată

Mario Batali, un faimos bucătar american, restaurator și istoric culinar, consideră boiaua afumată condimentul perfect pentru pui. Obțineți un pui fript, exact ca cel pregătit la grătar în aer liber, folosind un amestec de boia afumată cu chimen și salvie uscată. Dressing-ul pentru pui se prepară în felul următor:

1. Amestecați 1 lingură boia de ardei cu 2 lingurițe de salvie, 1 linguriță de chimen măcinat, 2 lingurițe de sare grunjoasă și 2 lingurițe de piper negru măcinat.

2. Adăugați în vasul cu condimente puțin ulei de măsline și 1 lingură suc de lămâie. Amestecați.

3. Frecați bine puiul cu dressing-ul obținut și coaceți-l la temperatura de 180°C, până este gata.

Lămâia și ierburile aromate

Shelley Lindgren, somelier și expert în arome fine, consideră că puiul nu are nevoie de condimente și sosuri cu arome pronunțate. Aceasta consideră că gustul puiul trebuie doar puțin accentuat. Puiul se prepară în felul următor:

1. Umpleți puiul cu câțiva căței de usturoi (tăiați în jumătate), 2 jumătăți de lămâie și câteva crenguțe de busuioc, oregano și rozmarin.

2. Ungeți puiul cu ulei de măsline și presărați-l cu sare și piper negru măcinat.

3. Coaceți puiul la temperatura de 180°C, până este gata.

Muștarul

Jacques Pepin, unul din cei mai renumiți bucătari șefi din Franța, preferă puiul puțin picant, cu o paletă bogată de gusturi și arome. Pentru a obține un pui fript, în cele mai bune tradiții a bucătăriei franceze, pregătiți-l în felul următor:

1. Faceți câteva tăieturi pe spatele puiului, îndepărtați coloana și apăsați-l puțin.

2. Amestecați 4 căței de usturoi tocat cu 2 linguri muștar de Dijon, 2 linguri de vin alb, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură sos de soia, 1 linguriță de sos Tabasco, 1 linguriță de ierburi de Provence și 0.5 linguriță de sare. Frecați puiul cu amestecul obținut.

3. Aranjați puiul într-o tigaie încinsă, cu pielea orientată în sus. Prăjiți puiul timp de 5 minute, apoi dați tigaia la cuptor și coaceți la temperatura de 180°C, până este gata.

Untul aromat

Floyd Cardoz, un renumit bucătar șef, originar din India, nominalizat pentru titlul de ”Cel mai bun bucătar șef din New York”, la pregătirea puiului folosește un ingredient secret – untul aromat. Acesta se prepară în felul următor:

1. Aranjați în vasul robotului de bucătărie câteva fire de coriandru, mentă, câțiva căței de usturoi, rădăcina de ghimbir (tăiată felii), puțin ardei iute și suc de lime. Porniți robotul și tocați ingredientele.

2. Adăugați în vas untul moale (la temperatura camerei), 1 priză de piper negru măcinat, 1 priză de cuișoare măcinate și sarea. Porniți robotul și amestecați până obțineți o masă omogenă.

3. Ungeți puiul cu amestecul obținut, atât în interior, cât și în exterior. Dați puiul la frigider pentru 4 ore.

4. Coaceți puiul în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 220°C, până este gata.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1