Supa poate fi pregătită din carne, pește, ciuperci sau legume. Cel mai des aceasta iese mai tulbure decât am fi dorit. Pentru a evita acest moment și a obține o supă perfect limpede, vă prezentăm mai jos modul de preparare a acesteia. În cazul în care supa deja preparată nu este destul de limpede, folosiți-vă de trucul prezentat mai jos. Bucurați-vă de o supă limpede și delicioasă.
Cum să fierbeți o supă limpede
Ingredientele calitative și respectarea regimului de temperatură asigură un rezultat de succes.
1. Cea mai delicioasă supă de carne se va obține nu doar din carne, trebuie să fie neapărat o bucată de carne cu os. Anume datorită osului supa va căpăta nuanța și consistența potrivită. Oasele animalelor tinere conțin mai multă gelatină decât a celor mai bătrâne. Nu pregătiți supa din carne congelată, deoarece în procesul decongelării aceasta devine mai puțin suculentă.
2. Deoarece nu există o proporție bine definită a cărnii și apei pentru supă, cel mai bine e să țineți minte următoarea regulă: cu cât folosiți mai multe oase, cu atât supa va fi mai consistentă. Spălați bine carnea cu os și puneți-o într-o cratiță cu apă rece. Nu folosiți apă caldă, deoarece carne devine mai puțin suculentă. Turnați suficientă apă în cratiță, astfel încât să nu mai adăugați apă (nici rece, nici caldă) în procesul fierberii.
3. Puneți cratița la foc mare. În timpul fierberii scoateți spuma de pe suprafață și faceți focul mic. Continuați să fierbeți supa, îndepărtând periodic spuma și grăsimea de pe suprafața apei. Dacă veți fierbe supa la foc mare, aceasta va deveni mai tulbure.
4. Timpul de fierbere a supei depinde de mărimea bucății de carne cu os și cantitatea de apă (cel mai des se folosesc 3 l de apă). Carnea de vită cu os se fierbe cel mai mult (timp de 8-10 ore), cea de vițel un pic mai puțin (6-8 ore), cea de porc se fierbe timp de 4-6 ore, iar cele de pui doar 3 ore. În bucătăriile unor restaurante notorii carnea se fierbe timp de 36 de ore.
5. Pentru a obține o supă mai aromată, cu o culoarea mai intensă, adăugați în apă o ceapă întreagă și un morcov (păstârnac sau țelină). Proporția este de 1kg de legume la 3 kg de carne cu os. Bucătarii profesioniști folosesc buchetul garni (Bouquet Garni) – acesta este un buchet din pătrunjel, țelină, frunză de dafin și alte ierburi aromate, legate cu o ață. Adăugați în cratiță buchetul aromat cu 15 minute înainte ca supa să fie gata.
În cazul în care totuși supa nu a ieșit destul de limpede, folosiți-vă de trucul prezentat mai jos. Urmați pașii și succesul va fi garantat:
1. Îndepărtați din supă carnea cu os, legumele și strecurați-o printr-o plasă de tifon.
2. Pentru a limpezi 2 l de supă, aveți nevoie de 1 albuș.
3. Bateți bine albușul și turnați-l cu un jet subțire în supa puțin răcită. Amestecați încontinuu. Întoarceți cratița pe foc și amestecând încontinuu, aduceți supa până la fierbere. Albușul se va prinde și va strânge în el toate particulele din supă, din cauza cărora aceasta era tulbure.
4. Stingeți focul și lăsați cratița să stea la temperatura camerei timp de 15-20 de minute, astfel încât fulgii de albuș să se lase la fund.
5. Strecurați supa.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!