Cum trebuie frământat aluatul pentru cozonac. Ordinea pe care trebuie s-o învățați pe de rost.

“Cozonacul vienez” este foarte gingaș, dulce și aerat. Acesta are o textură poroasă și foarte pufoasă, care se topește în gură. Ca să obțineți un cozonac perfect trebuie să respectați toți pașii de preparare și ordinea acestora. Chiar dacă prepararea acestui cozonac necesită mult timp și efort, rezultatul este încântător și depășește toate așteptările. Preparați cu încredere cozonacul după această rețetă și succesul vă este garantat!

Cozonac vienez

INGREDIENTE

-800 g de făină

-5 ouă

-200 ml de frișcă

-3-4 linguri ulei de floarea soarelui

-150 g de stafide

-7 g de zahăr vanilat

-1 lămâie

-70 g de drojdie

-250 ml de lapte

-150 g de unt

-270 g de zahăr

-150 g de fructe confiate

-1 priză de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Mărunțiți drojdia și turnați deasupra puțin lapte. Presărați o priză de zahăr și câteva linguri de făină. Amestecați bine și puneți maiaua la loc cald.

2. Combinați laptele rămas cu 3 linguri de făină. Trebuie să obțineți un aluat de consistența smântânii. Fierbeți-l într-un vas la foc mic până se va îngroșa. Amestecați continuu, ca să nu rămână cocoloașe.

3. Luați aluatul de pe foc și adăugați frișca caldă, lăsați masa să se răcească. Apoi combinați aluatul cu maiaua și puneți bolul la loc cald timp de 2 ore.

4. Combinați gălbenușurile cu o priză de sare și tot zahărul și zahărul vanilat. Turnați masa în aluat împreună cu untul și uleiul de floarea soarelui.

5. Bateți albușurile cu mixerul și încorporați-le în aluat.

6. Presărați atent făina rămasă, frământați aluatul și lăsați-l la loc cald timp de 2 ore.

7. Radeți coaja de lămâie și adăugați-o în aluat împreună cu fructele confiate și stafidele. Lăsați aluatul să stea timp de 30 de minute.

8. Umpleți formele unse cu unt cu 1/3 de aluat.

9. Încălziți cuptorul la 180 de grade și coaceți cozonacii dospiți timp de 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului primele 30 de minute, ca să nu se lase aluatul.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1