Cvas de casă – delicios, carbogazos și cu spumă apetisantă!

Vă prezentăm astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, o rețetă minunată de cvas de casă. Cvasul de casă este cea mai bună băutură răcoritoare pentru zilele toride. Cvasul, preparat din pâine este folositor pentru oricine, chiar mult mai benefic decât oricare dintre băuturile de astăzi. Are un gust plăcut, împrospătează, este benefic pentru digestie, îmbunătățește metabolismul. În 100 ml de cvas se conține 25 kcal și poate fi consumat de cei care respectă un regim alimentar. Se prepară băutura naturală foarte simplu. Chiar și un novice în arta culinară se va isprăvi minunat. Este natural, nu are conservanți și alți aditivi nocivi.

INGREDIENTE  

– 400 g de pâine neagră

– 10 g de drojdie proaspătă

– 4 l de apă

– 150 g de zahăr

– 50 g de stafide

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Porniți cuptorul, ca să se încălzească foarte bine.

2. Tăiați pâinea în bucăți mici și aranjați-o pe tava de copt, tapetată cu hârtie. Dați tava la cuptor și urmăriți ca să obțineți pesmeți rumeni și frumoși, dar să nu le ardeți.

3. Turnați 2 l de apă într-o cratiță și puneți-o pe foc. Aduceți apa până la fierbere.

4. Scoateți tava din cuptor și puneți pesmeții într-un borcan cu volumul de 3 l, preventiv spălat și zvântat. Turnați apă clocotită în borcanul cu pesmeți. Acoperiți borcanul cu o plasă de tifon și lăsați-l până se răcește complet, sau mai bine peste noapte.

5. Luați o cratiță mai mare și puneți pe ea o strecurătoare, apoi tapetați-o cu plasă de tifon, pliată în 4 straturi. Răsturnați tot conținutul borcanului în cratiță. Stoarceți bine pâinea, apoi iar puneți-o în borcan.

6. Fierbeți 2 l de apă și iar turnați-o în borcanul cu pâine. Lăsați conținutul borcanului pentru 2 ore. Răsturnați în cratiță conținutul borcanului.

7. Spălați foarte bine stafidele, fără a le opări.

8. Dizolvați drojdia într-un pahar cu puțin cvas. Amestecați bine până se dizolvă complet drojdia, apoi turnați-o în cratița cu cvas și adăugați zahărul și stafidele. Amestecați cvasul până se dizolvă complet zahărul. Acoperiți cratița cu capac și lăsați-o pe masa bucătăriei pentru minim 8 ore.

9. Strecurați iar cvasul și turnați-l prin sticle sau borcane. Acoperiți-le cu capac. Dați sticlele cu cvas la frigider pentru minim 4 ore. Cvasul este gata. Deschideți cu atenție sticla, deoarece cvasul poate face multă spumă, asemenea șampaniei.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1