Cele mai bune rețete de conserve pentru iarnă!

Legumele conservate pentru iarnă deseori ne salvează în multe situații. Unde mai pui, că ne oferă șansa să savurăm cele mai delicioase și aromate legume în plin sezon rece. Vă prezentăm mai jos două rețete simple dar foarte utile, cu ajutorul cărora puteți pregăti niște conserve de iarnă excepționale. Fasolea delicioasă cu roșii va putea fi folosită la prepararea diverselor feluri de mâncare, ce cu siguranță va fi pe placul întregii familii. Iar vinetele marinate vor servi în calitate de un aperitiv de deosebit de delicios pentru masa de sărbătoare.

Rețeta Nr.1 – Fasole cu roșii

INGREDIENTE

– 1 kg de fasole

– 3 kg de roșii

– 3 lingurițe de zahăr

– 1.5 linguriță de sare

– 8 boabe de ienibahar

– 0.5 ardei iute

– 2 frunze de dafin

– apă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Înmuiați fasole în apă. Lăsați-o la temperatura camerei pentru 4 ore.

2. Pregătiți o cratiță de mărimea potrivită. Turnați în aceasta fasolea, 4 l de apă, sarea și zahărul. Puneți cratița pe foc și fierbeți fasolea, la foc mic, timp de 30 de minute. Amestecați periodic.

3.  Turnați fasolea într-o strecurătoare și lăsați-o să se scurgă.

4. Opăriți roșiile și decojiți-le. Treceți miezul de roșii printr-o sită sau dați-l prin mașina de tocat.

5. Într-o cratiță, amestecați fasolea fiartă cu piureul de roșii. Adăugați ardeiul iute tocat cât mai mărunt și ienibaharul. Fierbeți fasolea timp de 20 de minute.

6. Spre sfârșitul fierberii, adăugați frunza de dafin.

7. Turnați fasolea în borcane mici sterilizate și închideți-le cu capace.

Rețeta Nr.2 – Vinete marinate 

INGREDIENTE

– 5 kg de vinete

– 3 linguri de sare

– 500 g de ceapă

– 4-5 căpățâni de usturoi

– ulei vegetal fără miros

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU MARINADĂ

– 2 pahare de apă

– 0.5 pahar de oțet 6%

– frunză de dafin

– 6-8 boabe de piper negru

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați și decojiți vinetele. Tăiați-le fâșii de mărime medie (asemănătoare cu tulpina ciupercii). Aranjați vinetele într-un bol mai mare.

2. Presărați vinetele cu 3 linguri de sare și lăsați-le la temperatura camerei pentru 2 ore.

3. Curățați și spălați ceapa cu usturoiul. Tăiați ceapa jumătăți de rondele. Tăiați cățeii de usturoi în jumătate.

4. Turnați 2 linguri de ulei într-o tigaie și puneți-o pe foc. Scurgeți vinetele de suc (cu mâinile) și prăjiți-le puțin în tigaia încinsă, pe ambele părți. Prăjiți vinetele porții mai mici, aranjându-le într-un singur strat. Nu le prăjiți până se rumenesc.

5. Aranjați vinetele într-un strat de 3-4 cm într-o cratiță. Acoperiți-le cu o parte din ceapă și usturoi. Alternați astfel straturile, până veți folosi toată vânăta.

6. Turnați 2 l de apă într-o cratiță. Adăugați piperul negru, frunza de dafin și oțetul. Puneți cratița pe foc și aduceți marinada până la fierbere.

7. Luați marinada de pe foc și turnați-o în cratiță cu vinete. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați vinetele să se răcească. Dați-le la frigider pentru 24-36 de ore. Vinetele obținute se aseamănă foarte mult cu ciupercile marinate.

Notă: Dacă doriți să pregătiți vinetele pentru iarnă, aranjați-le în borcane mai mici (cu volumul de 0.5 l). Sterilizați-le timp de 15 minute și închideți-le cu capace.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1