Diferența dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt – asigurați-vă că prăjiturile vor fi perfecte!

Fiecare gospodină știe că pentru a obține un aluat moale, pufos și aerat se folosește praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul și praful de copt sunt printre cei mai folosiți agenți de afânare pentru aluat. Totuși, nu sunt puțini cei care se întreabă care este diferența dintre cei doi sau dacă se pot înlocui reciproc.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu reprezintă un compus chimic, sub forma unei pulbere albe. Deși acesta se folosește în diverse domenii, astăzi vom vorbi despre cel culinar. În bucătărie, la pregătirea prăjiturilor, bicarbonatul de sodiu este util doar dacă este stins cu oțet sau suc de lămâie. Ca urmare, are loc o reacție chimică, în urmă căreia se elimină dioxid de carbon. Datorită acestuia, prăjiturile devin moi și aerate.

Bucătării profesioniști recomandă amestecarea bicarbonatului de sodiu cu făina, zahărul și alte ingrediente sub formă de pulbere. Pe când, oțetul (sau sucul de lămâie) se recomandă a fi amestecat cu ingredientele lichide. Astfel, reacția de eliminare a dioxidului de carbon are loc în aluat.

Însă, este important să acordați o atenție deosebită proporției de ingrediente. Bicarbonatul de sodiu în exces vă asigură eșecul. Este importantă respectarea proporției de făină și bicarbonat de sodiu. Prea mult bicarbonat va oferi prăjiturilor un gust neplăcut. Dacă nu sunt cunoscute proporțiile, în ajutor vine praful de copt, ce vă asigură o proporție corectă a ingredientelor (cantitatea de făină fiind indicată pe ambalaj).

Praful de copt

Praful de copt este un produs chimic uscat care ajută la creșterea aluatului, fiind o alternativă pentru drojdie atunci când aceasta nu poate fi folosită. Praful de copt conține o proporție perfectă de bicarbonat, făină și acid citric. În timp ce componentele alcaline și acide se combină, făina absoarbe umezeala și ajută la menținerea aluatului crescut. Pentru a asigura un termen de valabilitate mai îndelungat, uneori făina este înlocuită cu amidon
Praful de copt eliberează dioxid de carbon în interiorul aluatului, ceea ce duce la crearea unor bule de aer. Aceste bule de aer duc la creșterea aluatului, acesta obținându-se mult mai pufos.

Cum să pregătiți praful de copt în condiții casnice

INGREDIENTE

-5 linguri bicarbonat de sodiu

-3 linguri de acid citric

-12 linguri de făină

MOD DE PREPARARE

1. Într-un vas uscat, amestecați ingredientele. Cel mai bine e să le turnați într-un borcan și să le agitați până acestea se vor amesteca bine.

Notă: Pentru a asigura amestecului o structură potrivită și un termen de valabilitate mai îndelungat, puteți adăuga puțin zahăr.


Combinația de bicarbonat și praf de copt

Curios este faptul că acestea două ingrediente pot fi combinate într-o singură prăjitură. În unele rețete putem întâlni aceste două produse, cu ajutorul cărora se prepară aluatul. Acest lucru se datorează faptului că unele produse au un nivel de acid natural mai înalt, care trebuie de stins cu bicarbonat de sodiu. Din rândul acestora fac parte: produsele acido lactice (chefir, smântână, iaurt), sucul de fructe sau mure, mierea.
Deși totuși există o diferență substanțială între aceste două produse, totuși ambele joacă un rol la fel de important la pregătirea aluatului.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1