”Dolma” – o adevărată regină în rândul deliciilor caucaziene! Atât de aromate și suculente, încât nici să le mesteci nu e nevoie!

Vă prezentăm o rețetă deosebită de ”Dolma” – sarmale caucaziene, în frunză de viță de vie. Acestea sunt cele mai gustoase și aromate sarmale din toate pe care le-ați mai mâncat vreodată. Sarmalele apetisante sunt atât de gustoase, încât se topesc în gură. Secretul însă este pe cât se poate de simplu, de aceea vă îndemnăm să-l descoperiți în rețeta de mai jos. Bucurați-i pe cei dragi cu un fel de mâncare fascinant, cu gust inconfundabil.

INGREDIENTE

– 40-50 frunze de viță de vie

– 500 ml de supă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

– 500-600 g de carne grasă (miel sau miel cu porc)

– 4-6 linguri de orez

– 4-5 cepe

– 50-70 g de unt

– 50-70 ml de ulei vegetal

– 1/4 linguriță de turmeric

– 1/2 linguriță de zira măcinată

– 1/2 linguriță de piper negru măcinat

– mentă

– semințe de coriandru după gust

– sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU SOS

– 1 pahar de iaurt natural

– 4-6 căței de usturoi

– verdeață (mărar, pătrunjel sau coriandru)

– sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți umplutura: dați carnea prin mașina de tocat, cu cuțitele bine ascuțite. Datorită acestora veți obține o umplutură suculentă.

2. Curățați cepele și tăiați-le cuburi mici cu cuțitul (nu le dați prin mașina de tocat carne). Acestea trebuie să își păstreze sucul.

3. Spălați și opăriți orezul. Fierbeți orezul până va fi aproape gata.

4. Alegeți frunze de viță de vie fine și subțiri. Spălați fiecare frunză (nu le opăriți cu apă clocotită). Spălați verdeața și uscați-o cu un prosop de hârtie. Tocați verdeața.

5. Prăjiți ceapa la foc mic, pe o tigaie încinsă cu unt și ulei vegetal, până se rumenește. Adăugați turmericul, zira, piperul negru, sarea și verdeața tocată. Amestecați bine (de câteva ori), astfel încât verdeața să se pătrundă bine cu ulei.

6. Adăugați carnea tocată și prăjiți-o puțin, până aceasta devine albă. Adăugați orezul și amestecați bine umplutura.

7. Așezați frunzele de viță de vie pe suprafața de lucru, cu partea netedă orientată jos. Puneți umplutura în centrul fiecărei frunze. Formați sarmalele: acoperiți umplutura cu marginile superioare, apoi cu părțile laterale și rulați-le (precum în poza de mai jos).

8. Alegeți un ceaun sau un vas cu fundul gros. Așezați la fundul ceaunului câteva straturi de frunze de viță de vie. Aranjați sarmalele în ceaun, cât mai dens.

9. Acoperiți ”Dolma” cu o farfurie. Turnați în ceaun supa, astfel încât aceasta să acopere sarmalele. Puneți o greutate peste farfurie.

10. Puneți sarmalele pe foc și aduceți-le până la fierbere. Fierbeți sarmalele timp de 1-1,5 ore, la foc mic. Opriți focul și îndepărtați greutatea de pe ceaunul cu sarmale. Lăsați-le acoperite timp de 10 minute, pentru a obține sarmale suculente și gustoase.

11. Pregătiți sosul: amestecați într-un vas iaurtul cu usturoiul curățat și presat. Adăugați verdeața tocată și potriviți sosul cu sare după gust. Amestecați bine ingredientele. Obțineți un sos extrem de delicios și proaspăt.

12. Așezați ”Dolma” pe un platou și stropiți cu puțină supă rămasă. Serviți sarmalele cu sosul proaspăt și aromat.

Notă: Dacă veți folosi frunza de vie în saramură, spălați bine fiecare frunză sub un jet de apă rece. Aveți grijă când potriviți mâncarea cu sare.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1