Dulceață-jeleu din mere – un deliciu absolut din doar 2 ingrediente!

Astăzi vreau să vă ofer o rețetă foarte simplă de dulceață de mere la cuptor. Din doar 2 ingrediente banale și ieftine obțineți o dulceață fenomenală, ce seamănă foarte mult cu un jeleu.

Are un gust fantastic de delicios, aromat și fresh, iar modul de preparare este cât se poate de simplu și nu dă mari bătăi de cap.

Tot ce trebuie să faceți este să tăiați merele, să le puneți în tavă, să adăugați zahărul și să dați totul la cuptor. Rezultatul este uimitor. Serviți dulceața cu clătite, gogoși sau papanași. Poftă mare!

Ingrediente

-900 g de mere

-250 g de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Folosiți o tavă mai lată și nu prea adâncă. (vedeți imaginile de mai jos).

2. Curățați merele de semințe și cotor și tăiați-le felii (nu cubulețe) de cca 5 mm grosime (feliile trebuie să fie aproximativ de aceeași dimensiune, altfel nu veți obține rezultatul dorit). După ce au fost curățate, am obținut 750 g de mere (miez). Nu le curățați de coajă.

3. Turnați zahărul peste mere (cantitatea de zahăr este relativă și depinde de cât de dulci sau acre sunt merele – de obicei se adaugă 1/2 -1/3 din cantitatea merelor. Dacă merele sunt mai acre, adăugați 1/2 (1 kg de mere – 500 g de zahăr), dacă sunt dulci – 1/3 (1 kg de mere – cca 330 g de zahăr). Eu am adăugat 250 g de zahăr la 750 g de mere (1/3). Zahărul (în nici un caz!) nu se amestecă cu merele! Și nu se adăugă apă! Puneți tava cu mere și zahăr în cuptorul încins la 250 de grade.

4. Peste 25-30 de minute (sau chiar mai devreme – peste 20 de minute) scoateți tava cu mere și verificați dacă au lăsat suc. Dacă sucul a acoperit în totalitate fundul tăvii, amestecați merele până se încorporează bine zahărul (să nu fie zahăr uscat la suprafață). Dați merele din nou la cuptor și micșorați temperatura până la 220 de grade.

5. La fiecare 10 minute, amestecați bine merele. Gustați-le. Dacă nu sunt suficient de dulci, puteți adăuga puțin zahăr.

6. Dulceața se gătește aproximativ o oră. Important este să nu o coaceți prea mult, altfel zahărul începe să se caramelizeze, iar dulceața va fi prea densă. Când observați că tot sucul s-a evaporat, iar merele sunt acoperite cu o spumă frumoasă – scoateți-le din cuptor. Dulceața arată ca un jeleu, fiind totodată destul de fluidă (atunci când o amestecați). Nu uitați că atunci când se răcește, dulceața se mai întărește un pic, de aceea atunci când este fierbinte, trebuie să fie lichidă. Turnați dulceața fierbinte în borcane (nu este necesar să le sterilizați, doar spălați-le bine). Dulceața de mere nu se alterează (aproape) niciodată!

7. Dulceața răcită seamănă foarte mult cu un jeleu – consistentă, cu un gust proaspăt și revigorant. În mod normal, dintr-un kg de mere (miez) se obțin 750 g de dulceață.

8. Această metodă de preparare este valabilă și pentru alte fructe, cum ar fi de exemplu: caise, piersici, prune, gutui și chiar mix de fructe.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1