Găluște ”Cepelinai” – vă mai aduceți aminte de ele?! O bunătate în cele mai bune tradiții a perioadei sovietice!

Vedetele bucătăriei lituaniene sunt ”cepelinai” – niște găluște din cartofi, cu umplutură. Denumirea acestora vine de la numele navei spațiale germane – Zeppelini și au apărut la mijlocul secolului XX, răspândindu-se rapid în toată țara și în tot spațiul sovietic. Umplutura acestora variază, cel mai des folosindu-se carnea de porc tocată, brânza sau ciupercile. Bucurați-i pe cei dragi cu un deliciu original și savuros, ce cu siguranță va fi pe placul tuturor.

INGREDIENTE

-700 g de cartofi

-300 g de cartofi fierți cu tot cu coajă

-1.5 lingură de amidon

-suc de lămâie (acid citric)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

-500 g de carne fiartă

-1 ceapă

-sare

-piper negru măcinat

-verdeață

-ulei vegetal

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU SOS

-200 g piept de porc (mai gras)

-150 g de smântână

-1 ceapă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Fierbeți 300 g de cartofi cu tot cu coajă. Curățați-i și dați-i prin mașina de tocat carne sau faceți din aceștia un piure în mod tradițional.

2. Curățați 700 g de cartofi cruzi și dați-i prin răzătoarea mică sau tocați-i cu ajutorul unui robot de bucătărie. Scurgeți-i de suc. Stropiți-i cu suc de lămâie (sau presărați-i cu puțin acid citric). La dorință, puteți păstra sucul și ulterior folosi amidonul ce se va lăsa la fundul vasului.

3. Amestecați piureul din cartofi fierți cu cartofii cruzi și amidonul. Obțineți un amestec omogen și dens.

4. Curățați și tocați ceapa. Prăjiți-o într-o tigaie cu ulei încins.

5. Dați carnea prin mașina de tocat sau tocați-o cu ajutorul unui robot de bucătărie. Adăugați ceapa prăjită, sarea, piperul negru măcinat și verdeața. Amestecați.

6. Împărțiți ”aluatul” din cartofi în porții mici, a câte 70-80 g fiecare. Redați-i fiecărei o formă rotundă, apoi apăsați-o puțin și formați o turtă.

7. Aranjați în mijlocul fiecărei turte câte o porție mică de carne tocată. Uniți marginile și acoperiți carnea cu ”aluat”. Obțineți niște pateuri, în formă de ou – ”cepelinai”.

8. Puneți o cratiță mare cu apă pe foc. Aduceți-o până la fierbere. Fierbeți găluștele în cratița cu apă clocotită, timp de 20-25 de minute. Amestecați periodic. Apa trebuie să clocotească mereu. Aveți grijă, să nu deteriorați forma acestora.

9. Tăiați carnea de porc și prăjiți-o într-o tigaie încinsă, până veți obține jumări. Adăugați ceapa tocată, sarea și piperul negru măcinat. Amestecați.

10. Spre sfârșitul prăjirii adăugați smântâna și aduceți sosul până la fierbere.

11. Serviți ”cepelinai” calzi, cu sos.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1