Peștele marinat acasă este un mod excelent de diversificare a meselor și, totodată, o gustare extraordinară pe masa de sărbătoare. De obicei, gospodinele marinează acasă hering, macrou sau somon, însă veți obține o gustare uimitoare și din fitofag marinat.
Astăzi echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă reușită de fitofag marinat cu legume, care este foarte gustos, gingaș, picant și deosebit de aromat. O notă acrișoară și aromată este oferită de lâmăie, iar gustul de oțet aproape că nu se simte. Toți oaspeții vor fi încântați de această delicatesă!
Ingrediente
– 1.2 kg de file de fitofag
– 2 cepe
– 1-2 morcovi
– 1/4 pahar de sare gemă
– 1.2 l de apă
– 1 lingură de zahăr
– 100 ml de oțet de 9 %
– 1/2 pahar de ulei
– 2 frunze de dafin
– o priză de coriandru măcinat
– 2 cuișoare
– 3-4 boabe de piper negru
– 3-4 boabe de ienibahar
– o priză de semințe de mărar
– 1/2 lămâie
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
1. Curățați și eviscerați peștele, spălați-l, uscați-l, înlăturați pelicula neagră de pe pereții abdominali, tăiați capul, coada și aripioarele (acestea pot fi congelate și să preparați o supă de pește). Tăiați peștele în bucăți. Cu cât acestea vor fi mai mari, cu atât se vor marina mai mult timp, de exemplu, bucățile medii cu grosimea de 1 cm vor fi marinate după 3 zile.
2. Dați morcovul prin răzătoare specială (pentru salatele în stil coreean) fiindcă va arăta mai frumos. Tăiați ceapa semi-rondele.
3. Aduceți apa la fierbere, presărați sarea, zahărul, puneți frunzele de dafin, semințele de mărar și celelalte condimente, fierbeți marinada timp de 3 minute, apoi luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească.
4. Puneți legumele și peștele într-un vas adânc (să nu fie din aluminiu!), alterând straturile. Turnați oțetul în marinadă, gustați și mai adăugați dacă este necesar. Turnați marinada deasupra peștelui, acoperiți vasul cu o farfurie sau un capac cu diametrul mai mic și puneți o greutate deasupra. Dați vasul la frigider pentru 3 zile.
5. După ce peștele se va marina complet (carnea va deveni albă și foarte gingașă), scurgeți atent marinada.
6. Păstrați peștele în alt vas (borcan de sticlă). Puneți peștele și legumele cât mai strâns în borcan, așezați feliile de lămâie și turnați deasupra uleiul. Acoperiți borcanul, agitați-l ca să acopere uleiul toate bucățile de pește și dați-l la frigider pentru încă o zi.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!