Iată de ce gospodinele acoperă tava de copt cu sare – un truc ce îl voi folosi neapărat!

Deseori aroma intensă de pui copt se asociază cu o sărbătoare. Puiul copt este un fel de mâncare cald delicios, aspectuos, cu gust intens, fiind și foarte popular.

Gustul puiului depinde de modul în care preferați să-l pregătiți, fie acesta cu legume sau fără, precum și de marinata aleasă. Vă prezentăm mai jos câteva trucuri extrem de utile, ce vă vor ajută să obțineți cel mai delicios pui copt.

TRUCURI PENTRU A OBȚINE UN PUI COPT PERFECT

1. Dacă doriți să coaceți puiul întreg, cel mai bine e să folosiți un pui de la frigider, ce nu a fost înghețat, cu greutatea de aproximativ 1.5 kg și cu vârsta de până la 1 an. Perfect ar fi să folosiți un pui de casă.

2. Folosiți o formă de copt din ceramică sau fontă. Astfel, puiul nu se va arde și se va coace uniform. Dacă nu dispuneți de o astfel de formă de copt, folosiți folia de aluminiu. Tapetați o tavă de copt cu folie de aluminiu în câteva straturi, aranjate în cruce. Aranjați pe tavă puiul și pliați marginile foliei, astfel încât să obțineți o formă cu bordură din folie de aluminiu.

3. Coaceți puiul în cuptorul bine preîncălzit și păstrați un interval de temperatură constant: 180-200°C. Când setați timpul de coacere, aveți în vedere greutatea puiului: fiecare 1 kg de pui necesită 40 de minute de prelucrare termică.

4. Când doriți să verificați puiul dacă este gata, întretăiați pieptul puiului cu un cuțit și apăsați puțin. Dacă la suprafață aveți un lichid transparent, fără urme de sânge, puiul este gata.

5. Veți obține o crustă aurie și extrem de apetisantă dacă veți seta cuptorul la regimul grill cu 10-15 minute înainte ca puiul să fie gata. La fel, puteți unge puiul cu puțină miere și coace în mod obișnuit.

6. Un rezultat de succes vă asigură puiul copt pe o tavă acoperită cu un strat de sare. Turnați 1 kg de sare pe tava de copt și nivelați-o. Tăiați puiul pe centru, începând de la piept în jos. Frecați puiul cu piper negru măcinat și aranjați-l pe tavă, cu spatele orientat în sus. Puiul se va pătrunde cu cantitatea necesară de sare, de aceea nu vă faceți griji că acesta va fi sărat în exces.

7. De obicei, puiul este umplut cu citrice, legume sau crupe. Dacă optați pentru un pui copt fără garnitură, turnați în acesta puțină apă. Astfel, veți obține carne coaptă moale și suculentă.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1