Întindeți aluatul într-un strat subțire, presărați-l cu fructe confiate și rulați-l sub formă de spirală. Rezultatul va depăși toate așteptările!

Astăzi vă împărtășim o rețetă deosebită de cozonac, care o să vă surprindă prin aluatul gingaș și aerat și forma neobișnuită. Cozonacul “Kraffin” se prepară sub formă de spirală, este umplut cu merișoare, nucșoară și fulgi de migdale, are un gust delicios și parfumat, este foarte frumos, moale și pufos. Acest cozonac spectaculos va atrage toate privirile pe masa de Paști!

Cozonac “Kraffin”

INGREDIENTE

-350 g de făină

-110 ml de lapte

-0.5 linguriță de sare

-2 gălbenușuri de ou

-1 linguriță de nucșoară

-100 g de fulgi de migdale

-7 g de drojdie

-80 g de zahăr

-1 ou

-40 g de unt

-200 g de merișoare

-8 g de zahăr vanilat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Turnați laptele cald peste drojdie și o linguriță de zahăr, puneți amestecul la loc cald până se va forma spuma.

2. Topiți untul într-o cratiță. Bateți gălbenușurile, oul și zahărul vanilat într-un bol adânc. Bateți masa până veți obține o spumă pufoasă.

3. Cerneți făina într-un bol adânc și faceți o adâncitură mică în centru. Turnați maiaua, amestecul de ouă, untul și sarea. Amestecați bine toate ingredientele și frământați aluatul. Frământați aluatul până nu se va lipi de mâini.

4. Puneți aluatul într-un bol adânc, uns cu unt, ungeți suprafața cu puțin unt, acoperiți-l cu folie alimentară și puneți-l la loc cald timp de 1-1.5 ore, ca să crească.

5. Împărțiți aluatul în 3 părți egale, formați bile, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să stea la loc cald timp de 10 minute.

6. Presărați masa cu făină și întindeți o bilă de aluat într-un strat subțire dreptunghiular. Acesta trebuie să fie transparent, dar nu exagerați, ca să nu se rupă aluatul. Ungeți-l cu unt moale.

7. Distribuiți deasupra nucșoara, merișoarele și fulgii de migdale.

8. Rulați atent aluatul cu umplutură într-o ruladă strânsă. Procedați astfel și cu celelalte bucăți de aluat.

9. Tăiați rulada de-a lungul cu un cuțit ascuțit, lăsând câțiva centimetri de la marginile ruladei.

10. Rulați jumătate de ruladă într-o spirală, procedați astfel și cu a doua jumătate de ruladă, așezând-o deasupra primei jumătăți.

11. Puneți cozonacul într-o formă pentru cozonac și lăsați-l la loc cald timp de 20 de minute.

12. Când aluatul va crește un pic, puneți-l în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 10 minute. Apoi reduceți temperatura la 180 de grade, acoperiți formele cu folie de staniol timp de 10 minute, apoi îndepărtați folia și coaceți cozonacii timp de 15 minute. Presărați cozonacul cu zahăr pudră înainte de servire.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1