Ketchup de casă – atât de dens și gustos, încât ocolesc rafturile cu ketchup din comerț!

Când stați cu gândul la niște frigărui, automat vă întrebați: ”ce ketchup aș dori?”. Clar că la moment doriți ceva proaspăt, gustos și 100% natural. Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, avem ocazia să vă bucurăm cu o rețetă genială de ketchup de casă. Rețeta este foarte simplă, veți obține un sos dens, ușor picant și foarte aromat. Este preparat fără conservanți și rezistă bine peste iarnă.

INGREDIENTE 

– 3,5 kg de roșii

– 500 g de ceapă

– 600 g de mere

– 4 ardei dulci

– 2 ardei iuți

– 1 căpățână de usturoi

– 3 frunze de dafin

– 1,5 lingură de sare

– 4 linguri de zahăr

– 40 ml de oțet 9%

– 0,5 linguriță de scorțișoară măcinată

– 1 linguriță de piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți legumele: spălați roșiile, îndepărtați cotorul și tăiați-le în 4 părți egale. Așezați roșiile tăiate într-un ceaun adânc.

2. Curățați ceapa și tăiați-o cuburi mari. Spălați merele și îndepărtați cotorul cu semințe. Tăiați merele cuburi mari. Spălați ardeii dulci și cei iuți, apoi îndepărtați cotorul cu semințe. Tăiați ardeii cuburi. Curățați usturoiul.

3. Puneți ceaunul cu roșii pe foc și aduceți-l până la fierbere, amestecând periodic legumele.

4. Stoarceți într-un vas, cu grijă, aproximativ 500 ml din sucul eliberat de roșii.

5. Întoarceți ceaunul pe foc, apoi adăugați ceapa tăiată și merele. Amestecați compoziția cu grijă, folosind spatula. Aduceți compoziția până la fierbere.

6. Înăbușiți compoziția timp de 20 de minute, la foc mic.

7. Adăugați ardeii dulci și cei iuți (tăiați cuburi), cățeii de usturoi și frunzele de dafin. Amestecați compoziția și iar aduceți-o până la fierbere. Fierbeți timp de aproximativ 20 de minute.

8. Îndepărtați cu mare grijă frunzele de dafin din compoziție.

9. Tocați ingredientele înăbușite, folosind un blender manual. Veți obține un sos aromat și dens. La dorință, puteți trece sosul printr-o sită sau plasă de tifon.

10. Potriviți sosul cu sare, zahăr, scorțișoară și piper negru măcinat. Apoi turnați oțetul. Amestecați bine compoziția și aduceți-o până la fierbere. Fierbeți timp de 10-15 minute, amestecând-o periodic, folosind spatula.

11. Sterilizați niște borcane cu volumul de 0,5 l și capace. Umpleți borcanele cu ketchup-ul obținut. Acoperiți conservele cu capace și capsați-le.

12. Înfășurați conservele cu o plapumă și lăsați-le să se răcească complet.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1