Khachapuri georgian – un aluat perfect, ce se păstrează moale și a doua zi!

Khachapuri reprezintă niște plăcinte georgiene, de regulă cu umplutură de brânză. Deși modul de preparare necesită ceva mai mult timp petrecut la bucătărie, fiți siguri de faptul că efortul se merită. Veți obține cele mai rumene, moi, aromate și savuroase plăcinte din toate. Unde mai pui, acestea rămân la fel de moi chiar și a doua zi. Sunt perfecte pentru a fi luate la pachet și savurate în pauză.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT 

– 1 pahar de lapte

– 0,5 pahar de apă caldă (125 ml)

– 10-12 g de drojdie proaspătă

– 1 lingură de zahăr

– 1 linguriță de sare

– 650-700 g de făină cernută

– 1 ou

– 100-120 g de ulei vegetal

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ 

– 600 g de brânza suluguni

– 100g de mozzarella

– 1 ou

– sare după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți maiaua: fărâmițați drojdia proaspătă într-un bol, adăugați zahărul și turnați apa caldă. Amestecați. Apoi turnați laptele și adăugați 2 linguri de făină cernută. Amestecați maiaua, folosind telul și lăsați-o pentru 10 minute.

2. Pregătiți aluatul: cerneți făina într-un bol, adăugați 1 linguriță de sare și amestecați ingredientele uscate.

3. Spargeți un ou într-un vas și bateți-l, folosind telul.

4. Faceți în bolul cu ingredientele uscate o adâncitură. Apoi turnați maiaua, oul bătut și 50 ml de ulei vegetal. Omogenizați ingredientele, folosind spatula. Apoi frământați aluatul timp de 10 minute. Turnați 50 ml de ulei vegetal și iar frământați aluatul.

5. Ungeți fundul și pereții unui bol cu ulei vegetal. Ungeți covorașul de silicon cu puțin ulei vegetal. Așezați aluatul pe covorașul de silicon, mai frământați-l puțin, apoi puneți-l în bol. Ungeți suprafața aluatului cu puțin ulei vegetal.

6. Acoperiți bolul cu folie alimentară, apoi cu un prosop și lăsați-l pentru 40 minute la un loc cald. După timpul expirat, mai frământați aluatul și lăsați-l încă pentru 30 de minute, la un loc cald.

7. Răsturnați aluatul moale și lipicios pe covorașul de copt, preventiv înfăinat. Ungeți mâinile cu ulei vegetal.

8. Redați-i aluatului o formă cilindrică. Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Modelați niște bile din aluatul împărțit, așezați-le pe covorașul de silicon înfăinat și ungeți-le cu ulei vegetal. Acoperiți bilele cu folie alimentară.

9. Pregătiți umplutura: fărâmițați brânza suluguni și mozzarella într-un bol, adăugați un ou și potriviți cu sare după gust. Amestecați compoziția, apoi modelați din aceasta 4 bile.

10. Luați o bilă de aluat și așezați-o pe covorașul înfăinat. Aplatizați bila, formând o turtă, apoi așezați o bilă de umplutură pe aceasta. Aduceți marginile turtei spre centru, apoi aplatizați-o și formați un khachapuri. Faceți o găurică în centrul turtei. Procedați similar cu aluatul și umplutura rămasă.

11. Tapetați tava de copt cu hârtie și așezați plăcinta pe aceasta. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 220°C, pentru 15-20 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

12. Așezați plăcintele georgiene pe o farfurie și ungeți-le cu unt. Serviți deliciul rumen și apetisant cu mare plăcere.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1