Orice grădinar știe că cultivarea roșiilor nu este o muncă prea ușoară. Ele sunt foarte pretențioase și necesită îngrijire. Adesea le este prea cald, uneori chiar frig, dăunătorii încep să apără de nicăieri sau tufișul suferă vreo maladie. Nu toți sunt capabili să crească roșii și mai ales, să obțină o recoltă bogată.
Un factor foarte important în plantarea roșiilor este solul. Îngrășământul trebuie aplicat din toamnă. Roșiile au nevoie de humus, care trebuie să fie săpat, numaidecât înainte de primul îngheț.
Îngrășămintele de care au nevoie roșiile:
– Îngrășămintele de fosfor și potasiu se toarnă pe suprafața pământului și se sapă puțin la adâncime;
– Roșiilor nu le plac solurile acide. Deci, zonele acide trebuie acoperite cu var, ceea ce contribuie la restaurarea lor;
– Roșiile iubesc humus de găinaț de păsări. Acesta conține o cantitate mare de substanțe organice și azot, care va fi util la începutul sezonului de creștere. În această perioadă, roșiile trebuie să recapete o masă verde pentru a forma un tufiș puternic. Humusul de găinaț de păsări trebuie împrăștiat pe suprafață și săpat la adâncimea lopeții;
– Un rol foarte important în plantare joacă compostul și cenușa. În cenușă nu există azot, dar are alte substanțe utile pentru roșii. Acestea vor fi necesare în timpul înfloririi și formării legumei.
Sfat util: îngrășămintele minerale nu ar trebui folosite la plantarea răsadurilor de roșii. Ele au o acțiune foarte puternică, iar în acest moment este prea devreme să le folosiți. Tufișurile ar trebui să înceapă să formeze o masă verde și un sistem rădăcinal puternic.
În primăvară, este mai bine să nu adăugați îngrășăminte atunci când plantați roșiile. Cel mai bine este să fertilizați solul în toamnă, astfel încât substanțele utile să poată fi distribuite uniform la sol. Excepție sunt îngrășămintele pe bază de azot, deoarece se descompun rapid și se spală cu apă.
Înainte de plantarea răsadurilor de roșii în sol, fertilizați-l cu amestecul de permanganat de potasiu și drojdie. La o găleată de apă, aveți nevoie de doar 10 g de drojdie. Lăsați amestecul să se macereze timp de 24 de ore. Apoi turnați câte un pahar de soluție în fiecare copcă de plantare.
Pentru a îmbogăți solul cu potasiu, veți avea nevoie de cenușă de lemn. Deci, la o copcă de plantare împrăștiați 100 g de cenușă.
Numai la 10 zile după plantare, va fi posibil să se efectueze prima fertilizare. Dizolvați găinațul de păsări în apă (raportul 1:15).
Cojile de ceapă din gropile de plantare vor speria dăunătorii. Puneți într-un borcan coji de ceapă și turnați apă clocotită. Lăsați să se infuzeze timp de 10 ore. Diluați soluția pentru roșii în apă (1:5), apoi turnați la rădăcină și pulverizați plantele, pentru a proteja tufișurile de ciupercă.
Mai puteți adăuga coji de ouă în sol. Ele, de asemenea, conțin mult potasiu.
Sfat util: când roșiile încep să apară pe tufe, ar fi mai bine să le udați mai puțin în acest moment. Veți obține o recoltă de roșii bună.
Să aveți o roadă bogată!
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!