Lasagna de casă – cea mai bună rețetă… Și cât de bine arată!

Lasagna, unul dintre cele mai conoscute preparate culinare din Italia are o istorie lungă și extrem de interesantă. Există o teorie conform căreia originea acestui preparat culinar se află în Grecia Antică. Acolo se foloseau foi de aluat (laganon), tăiate în fâșii pentru prepararea unui fel de mâncare asemănător. În Grecia există și astăzi un tip de pâine numită „Lagana”. Vă prezentăm mai jos rețeta tradițională a lasagnei cu carne tocată și sos bechamel. Bucurați-i pe cei dragi cu un deliciu fascinant, ce nu va lăsa pe nimeni indiferent.

INGREDIENTE

– 400 g carne tocată de vită

– 1 morcov mare

– 2 cepe

– 0.5 ardei gras

– 1 roșie mare (sau piureu de roșii conservate)

– 30 foi pentru lasagna

– 100 ml de vin (supă sau apă)

– 750 ml de lapte

– 90 g de unt

– 90 g de făină

– 50 g de cașcaval ras

– frunză de dafin (sau nucșoară)

– parmezan

– pătrunjel

– 2 căței de usturoi

– ulei de măsline

–  sare

– piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Pregătiți ingredientele necesare.

2. Pregătiți foile pentru lasagna, conform instrucțiunii de pe ambalaj. Folosiți câte 5 foi pentru fiecare porție de lasagna. Dacă alegeți foi care trebuie fierte sau înmuiate în apă, procurați o cantitate mai mare din acestea. Astfel, veți avea rezervă de foi de lasagna, în cazul în care unele se vor rupe sau deteriora.

3. Curățați ceapa și morcovul. Tocați -le mărunt. Prăjiți ceapa într-o tigaie cu ulei încins, la foc moderat. Când ceapa se va rumeni, adăugați în tigaie morcovul și amestecați. Prăjiți până morcovul va deveni moale.

4. Aranjați foile de lasagna pe un prosop umed. Acoperiți-le cu alt prosop umed și mai aranjați încă un strat de foi. Ultimul strat de foi trebuie neapărat acoperit cu un prosop umed, astfel încât acestea să nu usuce până veți pregăti sosul.

5. Spălați și tocați ardeiul. Adăugați-l în tigaia cu celelalte legume și amestecați. Prăjiți timp de 5-7 minute, la foc moderat. Amestecați periodic.

6. Adăugați în tigaie carnea tocată și faceți focul mic. Turnați vinul și amestecați. Gătiți la foc moderat, până vinul se va evapora. Amestecați cu o spatulă.

7. Spălați roșia și tăiați-o în jumătate, de-a lungul. Dați roșia prin răzătoare (cu excepția cojii).

8. Turnați piureul de roșii în tigaie și amestecați. Gătiți până lichidul se va evapora, iar uleiul va ieși la suprafață (sosul va căpătă o nuanță roșie intensă). Procesul va dura aproximativ 15-20 de minute. Tocați mărunt usturoiul și pătrunjelul. Adăugați-le în tigaie și amestecați. Acoperiți tigaia cu un capac și luați-o de pe foc.

9. Pregătiți sosul bechamel: topiți untul într-o tigaie. Adăugați făina și amestecați bine. Prăjiți făina până aceasta se va rumeni. Amestecați încontinuu, folosind o spatulă.

10. Faceți focul mic și turnați laptele în tigaie, cu un jet subțire. Amestecați încontinuu, într-un tempou mai rapid. Potriviți cu sare, piper negru măcinat și frunză de dafin. Amestecați. Aduceți sosul până la fierbere și luați-l de pe foc.

11. La dorință, puteți adăuga în sos o priză de cașcaval. Amestecați până acesta se va topi și veți obține un sos omogen.

12. Asamblați lasagna: aranjați foile într-o formă de copt, preventiv unsă cu ulei. Pe fiecare foaie aranjați câte un strat de carne cu legume, apoi acoperiți cu sosul bechamel. Aranjați următoarea foaie și alternați iarăși straturile de carne și sos. Asamblați astfel porțiile de lasagna, cu câte 5 foi pentru fiecare.

13. Ultima foaie acoperiți-o cu un strat generos de sos bechamel. La dorință, presărați cu cașcaval ras. Coaceți lasagna în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C timp de aproximativ 30 de minute, până se rumenește. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1