Lăsați vara să vă bucure chiar și în zilele geroase de iarnă! Cele mai bune 4 rețete de dulceață delicioasă.

Chiar și acum, când în comerț există tot felul de dulcețuri, foarte multe gospodine continuă să le prepare acasă, pentru că sunt mult mai bune decât cele de pe rafturile magazinelor. Ca de obicei, această perioadă a anului este marcată de ”campania de dulcețuri”, în care fiecare gospodină ne uimește cu rețetele proprii, verificate de-a lungul anilor. Vă îndemnăm să faceți același lucru, pentru a vă bucura de gustul și aroma verii în zilele geroase de iarnă! 

Rețeta nr.1 – Dulceață de agrișe

INGREDIENTE

– 5 pahare de agrișe (nu foarte coapte)

– 1 kg de zahăr

– 2 pahare de frunze de vișin

–  3 pahare de apă

– 2 pahare de miez de nucă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Rupeți codițele de la agrișe și spălați fructele. Tăiați foarte atent agrișele și scoateți din ele miezul împreună cu semințele, păstrând fructele întregi.

2. Turnați peste 1 pahar de frunze de vișin apa și fierbețil-le la foc mic timp de 3-5 minute. Apa trebuie să fie de culoare verde.

3. Strecurați tinctura de vișin, și turnați-o peste agrișe. Lăsați agrișele în siropul de vișin pentru 24 de ore în loc răcoros. Cu al dolea pahar de frunze de vișin procedați astfel: îndepărtați de la frunzele de vișin toate codițele. Rupeți frunzele în patru părți.

4. Scurgeți din agrișe siropul de vișin și umpleți agrișele cu bucățile de frunze de vișin și câte o bucată de miez de nucă. Stropiți fructele cu votcă. În siropul scurs adăugați zahărul și fierbeți-l la foc mic timp de 15 minute. (Siropul nu trebuie să devină roz!)

5. Puneți fructele în siropul fierbinte și fierbeți-le timp de 15 minute. Important! Pentru ca dulceața să păstreze o culoare verde frumoasă trebuie să o răciți foarte repede!

Rețeta nr.2 – Gem de mentă și lămâie

INGREDIENTE

– 300 g de mentă

– 500 ml de apă

– 2 lămâi

– 1 kg de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Frunzele de mentă împreună cu crenguțele trebuie amestecate cu lămâile tăitate bucăți (tot cu coajă). Turnați peste mentă și lămâie apa și fierbeți timp de 10 minute.

2. Lăsați amestecul de mentă și lămâie să se întrepătrundă timp de o zi. Peste o zi scurgeți menta și lămâia, după care strecurați siropul de mentă și lămâie. Adăugați în siropul de mentă zahărul și puneți-l la fiert. Fierbeți siropul timp de 2 ore la foc mic, periodic luând spuma, după care mai fierbeți amestecul de mentă încă 3 ore la foc mic.

3. Turnați gemul de mentă și lămâie în borcane.

Rețeta nr.3 – Dulceață de zmeură și coacăză

INGREDIENTE PENTRU DULCEAȚA DE ZMEURĂ

– 1 kg de zmeură

– 1.5 kg de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Puneți zmeura într-un castron și turnați peste ea zahărul. Lăsați zmeura cu zahărul timp de 2 ore să lase suc. Amestecați zmeura cu zahărul cu o lingură de lemn. Timp de o zi, periodic amestecați zmeura, pentru ca zahărul să se topească complet. Puneți zmeura în borcane sterilizate și uscate și închideți borcanele cu capace de plastic. Puteți păstra zmeura în frigider, timp de 4-5 luni.

INGREDIENTE PENTRU DULCEAȚA DE COACĂZĂ

– 1 kg de coacăză

– 1 kg de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Rupeți codițele la coacăză și spălați-o. Scurgeți toată apa și puneți coacăza într-un castron.

2. Turnați peste coacăză zahărul și lăsați-o pentru 2 ore. Amestecați coacăza cu blenderul până obțineți o masă omogenă.

3. Puneți coacăza prin borcane sterilizate și uscate. Închideți borcanele cu capace de plastic. Păstrați dulceața de coacăză în frigider timpă de 4-5 luni.

4. Dacă știți că nu veți păstra dulceața mult timp, atunci reduceți cantitatea de zahăr până la 500 g.

Rețeta nr.4 – Dulceață de kiwi și lămâi

INGREDIENTE

– 1 kg de kiwi

– o lămâie

– sucul de la o lămâie

– 900 g de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Spălați bine lămâia și tăiați-o rondele subțiri. Puneți feliile de lămâie într-o cratiță cu 100 g de zahăr și 100 ml de apă. Fierbeți lămâia la foc mic timp de 10 minute.

2. Curățați fructele de kiwi și tăiați-le rondele. Adăugați rondelele de kiwi în lămâie. Adăugați sucul de lămâie și zahărul rămas. Când dulceața începe să fiarbă turnați-o într-un vas din ceramică și lăsați-o să se răcească peste noapte la temperatura camerei.

3. A doua zi turnați dulceața din nou în cratiță. Fierbeți dulceața timp de 20 de minute din momentul când începe să fiarbă periodic amestecând-o. Turnați dulceața prin borcane sterilizate, lăsați-o să se răcească, după care închideți borcanele cu capace. Păstrați dulceața în loc răcoros.

Apropo, dacă închideți borcanele cu capace obișnuite, fără sterilizare și etanșare, puneți sub capac o bucată de hârtie înmuiată în spirt sau votcă. Acest truc va proteja dulceața de mucegai în cazul când va fi depozitată un timp mai îndelungat.  

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1