Legendarul tort ”Lapte de pasăre” – sufleul a devenit mai fin, mai aerat și mult mai delicios!

Tortul ”Lapte de pasăre” este unul din cele mai populare deserturi. Combinația de blat subțire, sufleu aerat și glazură de ciocolată oferă desertului un gust intens și aromă irezistibilă. Vă prezentăm o rețetă de tort delicios, pregătit pe bază de agar-agar (cea mai bună gelatină de origine vegetală). Obțineți un desert deosebit de apetisant, ce se topește în gură. Deși pare a fi un proces de preparare foarte complicat, vă asigurăm de faptul că veți pregăti tortul cu minim efort și maximă plăcere.

INGREDIENTE

-280-300 g de unt

-1 ou

-140 g de făină

-100 g de lapte condensat 

-2 prize de acid citric

-2 lingurițe de agar-agar

-50 g de zahăr pudră

-2 albușuri

-8 g de zahăr vanilat

-450 g de zahăr

-70 g de ciocolată

-150 ml de apă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Cu câteva ore înainte de pregătirea desertului, înmuiați agar-agar-ul în apă. Îl puteți lăsa să se înmoaie peste noapte.

2. Bateți 50 g de unt cu zahărul pudră și zahărul vanilat. Adăugați un ou și amestecați până obțineți o masă omogenă. Adăugați făina și amestecați. Obțineți un aluat dens și omogen.

3. Tapetați o formă de copt detașabilă (sau o tavă de copt) cu hârtie. Turnați aluatul într-un strat subțire și uniform. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C pentru aproximativ 10 minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

4. Bateți 180-200 g de unt moale (la temperatura camerei) folosind un mixer. Adăugați laptele condensat și iarăși amestecați.

5. Când blatul se va rumeni pe margini, scoateți-l din cuptor. Nu-l țineți mai mult timp, pentru că acesta se va obține prea uscat. Dacă ați copt blatul pe o tavă, acoperiți-l cu o formă metalică și tăiați-i marginile (cât blatul este fierbinte). Așezați blatul (cu tot cu formă) pe o tavă de lemn.

6. Puneți vasul cu agar-agar pe foc. Fierbeți amestecul timp de 1 minut. Amestecați periodic cu ajutorul unui tel. Adăugați zahărul și amestecați. La foc moderat, gătiți amestecul timp de 3-5 minute, până la suprafață se va forma o spumă albă. Dacă observați că siropul se trage în fire subțiri după tel, atunci acesta este gata. Luați vasul de pe foc.

7. Bateți albușurile până obțineți o spumă albă. Adăugați acidul citric și continuați să amestecați, până veți obține o spumă cu vârfuri stabile. Cu un jet subțire, turnați în spuma de albușuri siropul fierbinte. Amestecați încontinuu, cu mixerul la viteza maximă. Alegeți un bol mai mare, pentru că amestecul se va mări în volum considerabil. Adăugați crema de unt cu lapte condensat și iarăși amestecați la viteză mare.

8. Deoarece agar-agar-ul se prinde la temperatura de 40°C, este necesar să turnați cât mai rapid sufleul obținut în formă. Bateți ușor forma de marginea suprafeței de lucru, astfel încât să înlăturați bulele de aer și să uniformizați sufleul. Dați forma la congelator pentru 15-20 de minute.

9. Topiți ciocolata cu 45-50 g de unt, la baia de aburi (sau în cuptorul cu microunde). Amestecați, până obțineți o masă omogenă. Acoperiți sufleul (deja prins) cu glazură. Întindeți-o pe toată suprafața tortului. Întoarceți tortul al congelator pentru încă 15 minute.

10. Treceți cu cuțitul pe margine, astfel încât să desprindeți glazura de formă. Cu grijă, îndepărtați forma de copt și așezați tortul pe un platou.

Notă: Pregătiți un cuțit foarte bine ascuțit. Încălziți-l puțin în apă fierbinte, apoi tăiați tortul felii. Astfel, glazura de ciocolată se va topi puțin și feliile de tort vor avea un aspect mai îngrijit.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1