Lipii turcești

Lipia reprezintă pâinea tradițională turcească, care este dospită, fragedă și pufoasă. Această pâine turcească se prepară foarte ușor și rapid, este delicioasă servită cu brânză și roșii proaspete. Aceste lipii de casă nu se compară cu cele din comerț, deoarece sunt moi, aerisite și proaspete. Răsfățați-vă familia cu lipii apetisante și savuroase!

Ingrediente pentru 3 bucăți

– 240 ml de apă

– 450 g de făină

– 2 linguri de ulei

– 1 linguriță de sare

– 1 linguriță de zahăr

– 1 linguriță de drojdie uscată

– 1 gălbenuș amestecat cu 2 lingurițe de apă

– semințe de susan (ierburi uscate și usturoi tocat mărunt)

Mod de preparare

1. Amestecați într-un bol toate ingredientele uscate. Adăugați apa caldă (temperatura să nu depășească 40 de grade), uleiul și frământați aluatul. Aluatul trebuie să fie neted și elastic. Acoperiți aluatul cu un prosop și puneți-l la un loc cald ca să crească. Aluatul trebuie să-și mărească volumul de două ori (dacă doriți să crească mai repede, îl puneți într-un vas cu apă fierbinte).

2. Puneți aluatul pe o masă presărată cu făină. Împărțiți-l în 3 părți egale și formați bile. Întindeți fiecare bilă într-un cerc cu diametrul de 15 cm. Acoperiți cu un prosop și îl lăsați să crească timp de 20 de minute. Încălziți cuptorul la 230°С.

3. Faceți cu degetul câteva dungi paralele pe lipie și întindeți lipia în părți. Întoarceți lipia la 90° și trageți linii perpendiculare sub formă de plasă. Tapetați tava cu hârtie de copt sau cu făină, ungeți fiecare lipie cu amestec de gălbenuș și apă, presărați semințele sau ierburile uscate și coaceți la cuptor timp de 9-10 minute, până se vor rumeni.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1