Maia “Veșnică” naturală pentru pâine de casă: mereu pe masă pâine sănătoasă fără drojdie!

Astăzi vă vom învăța cum să preparați maiaua de casă de la zero și să coaceți pâine sănătoasă și gustoasă, așa cum făceau străbunii noștri, fiecare gospodină având rețeta sa personală. Maiaua de secară oferă pâinii o textură poroasă și un gust acrișor unic.

Fermentarea maielei se bazează pe bacteriile acido-lactice. Pâinea preparată pe bază de maia naturală este mult mai sănătoasă decât cea cu drojdie, se păstrează mai mult timp și nu mucegăiește. Țineți cont de toți pașii de preparare și cu puțină răbdare veți obține o maia perfectă pentru pâine.

Cum să preparați o maia de secară pentru pâine

Pentru prepararea celei mai simple și populare maiele de casă veți avea nevoie doar de apă caldă și făină. Apoi trebuie să așteptați și după 5 zile veți obține baza pentru o pâine de casă bogată în vitamine.

Prima zi

Amestecați într-un borcan de 2 l, 100 g de făină de secară și 100 ml de apă caldă (de aproximativ 35 de grade). Trebuie să obțineți o masă de consistența unei smântâni dense. Acoperiți borcanul cu capac și puneți-l la loc cald timp de o zi. După ceva timp, veți observa câteva bule de aer – a început procesul de fermentație.

A 2-a zi

Hrăniți maiaua. Turnați 100 ml de apă cladă și presărați făină, atât, cât să aibă aceeași consistență ca la început. Amestecați, acoperiți maiaua și puneți-o la loc cald. Amestecați-o periodic.

A 3-a zi

A treia zi maiaua va crește în volum, va avea o mulțime de bule și un miros înțepător. Nu vă îngrijorați, este un lucru normal. Unicul lucru care poate strica maiaua este locul răcoros. Hrăniți maiaua ultima oară, apoi puneți-o din nou la loc cald.

A 4-a zi

De obicei, în acest timp mirosul neplăcut al maielei se transformă în unul acid și masa devine liniștită. Puteți lua o cantitate necesară de maia pentru prepararea pâinii, iar cea rămasă s-o mutați într-un borcan de 0.5 l și s-o acoperiți cu un capac cu găuri. Aceasta și va fi maiaua “veșnică” (starter) pentru utilizarea ulterioară.

Cum păstrați maiaua

Dacă planificați să coaceți pâine des, atunci puteți păstra maiaua la temperatura camerei, hrănind-o o dată la 12 ore. Cu cât este mai cald în încăpere, cu atât mai des trebuie s-o hrăniți.

Dacă coaceți pâine mai rar, atunci păstrați maiaua la frigider și hrăniți-o o dată la 5-7 zile. Data viitoare cu 24 de ore înainte de frământarea pâinii, trebuie să scoateți maiaua din frigider și s-o hrăniți la un interval de 12 ore, apoi puneți-o la loc cald.

Un sfat important: preparați maiaua în liniște și cu bună dispoziție. Coaceți și bucurați-i pe cei dragi cu aroma divină a pâinii de casă, care nu se compară cu cea din magazin!

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1