Dvs, desigur știți rețeta pentru un pandișpan clasic. Ce ar putea fi mai ușor – doar trei ingrediente! Doar amestecați ouăle, făina și zahărul, astfel încât să se obțină un desert aerat, fin și pufos. Însă nu toată lumea reușește și nu întotdeauna. Care este cauza unui lanț de eșecuri? Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vom vorbi despre miturile coacerii și vom învăța cum să gătim un pandișpan perfect în toate sensurile.
Cum să pregătim un pandișpan?
În primul rând, amintiți-vă cele 3 reguli de bază, pe care fiecare gospodină trebuie să le cunoască. Pentru ca pandișpanul să fie de o formă corectă și aerat, întotdeauna cerneți făina și nu deschideți niciodată cuptorul în timpul coacerii! Ungeți numai fundul formei, astfel încât pandișpanul să nu crească ca un munte. În experiențele culinare de astăzi, cofetarul folosește o singură rețetă și o tehnologie de gătit dovedită. Rezultatul îl veți vedea în imaginile de mai jos.
Proporții ideale.
Cea mai bună opțiune pentru utilizarea ouălor, făinii și zahărului (%) este 50/25/25. Dacă traduceți această proporție în alimente, acestea sunt: 4 ouă, 100 g de zahăr și 100 g de făină. Dar dacă de fiecare dată ouăle sunt de dimensiuni diferite, atunci rezultatul va fi diferit. Prin urmare, ingredientele ar trebui cântărite întotdeauna. Opțiunea cu o mulțime de ouă este, de asemenea, bună. Pandișpanul se va dovedi a fi fin și umed, dar nu înalt. Pentru a elimina mirosul de ou, se adaugă în aluat vanilie sau coajă de citrice. Dacă ingredientele sunt luate în proporții egale, pandișpanul se va dovedi destul de dens și uscat.
Cât de mult ar trebui să bateți ouăle?
Nu merită să bateți ouăle prea mult timp. Bulele de aer vor crește maxim în volum și vor exploda la temperaturi ridicate. Un astfel de aluat va părea foarte vaporos și aerat, dar este foarte probabil ca pandișpanul finit să se așeze puțin. Dacă ouăle sunt bătute într-o spumă mică, aluatul sau nu va crește sau veți obține un așa-numit ”crater”.
Albușuri sau gălbenușuri?
Dacă într-o rețetă veți bate ouă întregi, veți obține un gust obișnuit. Dar, în GOST-urile vechi, albușurile și gălbenușurile au fost adăugate separat, măsurând cantitatea potrivită în grame. În medie, la 5 gălbenușuri trebuie să adăugați 3 albușuri. Anume gălbenușul definește textura pandișpanului!
Pandișpanul pe albușuri este elastic, dar ușor de ”cauciuc”, deși mai puțin caloric. Este potrivit mai mult pentru rulade. Pandișpanul pe gălbenușuri este galben și dens, se ridică la fel de bine ca și cel pe bază de albușuri. Există un gust ușor de ou.
Bateți ouăle separat sau împreună?
Rețeta spune că o puteți face în două moduri. Dacă ouăle sunt proaspete și în bucătărie este rece, mai întâi bateți gălbenușurile, apoi albușurile. Dar, dacă în bucătărie este cald, bateți ouăle fără a le despărți. Este mai mult timp, dar cu siguranță se vor ridica, trebuie doar să așteptați.
Spuma se va obține dacă bateți ouăle timp de 5-7 minute, maxim 15. Pandișpanul va fi pufos, poros și galben. Dacă bateți ouăle separat, veți obține un pandișpan mai dens și mai puțin neted. Va crește mai puțin.
Temperatura de coacere
Nu aveți încredere în recomandările privind temperatura de coacere specificată în rețetă. Cu experiență, căutați temperatura optimă pentru cuptorul dvs.