Nu știți cum să vă surprindeți oaspeții? Serviți-i cu acest tort-aperitiv și laudele nu vor întârzia să apară!

Tortul sărat cu hering și blat de vafe este o adevărată capodoperă culinară, ce poate fi pregătită de oricine. Pregătiți-l doar o singură dată și acesta cu siguranță va fi prezent la fiecare masă de sărbătoare. Din cele mai simple ingrediente obțineți un aperitiv fin, suculent și delicios, ce se topește în gură. Acesta nu va lăsa pe nimeni indiferent, cucerind imediat chiar și cei mai iscusiți gurmanzi.

INGREDIENTE

-6 blaturi de vafe (dreptunghiulare)

-1 pește hering slab sărat

-300 g de ciuperci champignon

-2 cepe

-350 g de morcov

-100 g de cașcaval

-maioneză (sau maioneză de casă)

-ulei de floarea soarelui rafinat

-icre roșii

-verdeață

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Curățați o ceapă și tăiați-o cuburi mici.

2. Spălați ciupercile și aranjați-le pe un prosop de hârtie. Tăiați-le în jumătate, apoi felii subțiri.

3. Puneți o tigaie pe foc și lăsați-o să se încingă. Turnați în tigaie puțin ulei și prăjiți ceapa, până aceasta devine semitransparentă.

4. Adăugați în tigaie ciupercile și amestecați. Potriviți cu sare. Prăjiți la foc moderat, timp de aproximativ 7 minute (până ciupercile vor fi gata).

5. Fierbeți morcovul într-o cratiță cu apă și puțină sare. Lăsați-l să se răcească și curățați-l. Dați-l prin răzătoarea mică.

6. Curățați peștele: îndepărtați pielea și măruntaiele. Dezosați-l. Tăiați-l bucăți mai mici și aranjați-l în bolul robotului de bucătărie.

7. Curățați încă o ceapă. Tăiați-o bucăți mici și adăugați-o în bolul cu pește.

8. Porniți robotul și tocați peștele, până obțineți o pastă omogenă.

9. Turnați ciupercile prăjite (la temperatura camerei) într-un alt bol și tocați-le. Obțineți o pastă omogenă. Dacă nu dispuneți de un robot de bucătărie, puteți folosi mașina de tocat carne.

10. Umpleți un sac pentru patiserie cu maioneză. Dacă nu dispuneți de un sac pentru patiserie, puteți folosi o pungă. Cel mai bine e să folosiți maioneză delicioasă de casă.

11. Pregătiți blaturile de vafe. Despachetați-le doar înainte de a începe asamblarea aperitivului. La dorință, puteți folosi și blaturi rotunde.

12. Aranjați primul blat pe o tavă sau pe un platou de dimensiunea potrivită. Ungeți-l cu o jumătate din cantitatea de pastă de hering. Acoperiți pasta cu o grilă de maioneză. Întindeți maioneza pe toată suprafața blatului.

13. Așezați al doilea blat. Ungeți-l cu pasta de ciuperci (o jumătate din cantitatea obținută). Acoperiți pasta cu o grilă de maioneză. Întindeți maioneza pe toată suprafața blatului.

14. Așezați al treilea blat. Acoperiți-l cu o jumătate din cantitatea de morcov ras. Ungeți cu maioneză.

15. Așezați celelalte blaturi, folosind ingredientele rămase. Alternați straturile de umplutură, precum urmează: pasta cu hering, maioneză, pasta cu ciuperci, maioneză, morcovul ras, maioneză. Ungeți tortul deasupra și pe părțile laterale cu maioneză. Dați tortul la frigider pentru cel puțin 3 ore. Cel mai bine e să-l lăsați peste noapte.

16. Dați cașcavalul prin răzătoare. Presărați cu acesta tortul.

17. Spălați și tocați verdeața. Așezați-o pe tort, în porții mici.

18. Așezați câte o linguriță de icre roșii pe fiecare porție de verdeață tocată. La dorință, puteți folosi și alge marine.

19. Tăiați tortul porții mici.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1