Nu toată lumea știe să prepare corect piftia (răcitura), însă noi vă dezvăluim secretele principale!

Piftia este o mâncare tradițională, care nu lipește de pe mesele festive, în special în perioada rece a anului. Acest fel de mâncare este deosebit de gustos, foarte aromat și sănătos, însă puțini știu cum se prepară. Echipa Bucătarul.eu vă oferă 16 sfaturi culinare pentru prepararea unei piftii ideale, delicioase, apetisante și limpezi ca lacrima. Notați aceste trucuri și veți obține mereu o piftie perfectă și demnă de toate laudele!

Secretele preparării piftiei

1. Piftia poate fi preparată dintr-un tip de carne (porc, vită, pui) sau dintr-o combinație de cărnuri.

2. Pentru ca piftia să se închege, trebuie să preparați supa din picioare de porc și vită, urechi, cozi, ciolan. Anume aceste părți ale carcasei conțin colagen, care oferă supei o textură lipicioasă. De asemenea, puteți folosi picioare și aripi de pui sau curcan. Aceste părți conțin puțină carne, de aceea trebuie să adăugați în supă bucăți cu carne (carne pentru supă, limbă, pulpă de pui sau curcan).

3. Este preferabil să folosiți carne proaspătă pentru răcituri.

4. Fierbeți carnea într-un vas mare și luați spuma mereu cu o spumieră. Nu trebuie să umpleți cratița cu carne. Carnea trebuie să fie acoperită complet cu apă.

5. Pentru ca piftia să fie transparentă și să se închege bine, nu trebuie să mai turnați apă și să amestecați în timpul fierberii, de aceea este preferabil să turnați suficientă apă și să fierbeți supa la foc mic.

6. Trebuie să fierbeți supa timp de 5-10 ore la foc mic. Totul depinde de cantitatea de supă și calitatea cărnii.

7. Trebuie să sărați piftia la sfârșitul fierberii. Dacă veți săra piftia la începutul sau mijlocul fierberii, atunci sarea va opri gelatinizarea supei. Trebuie să adăugați mai multă sare decât în supa obișnuită, în caz contrar după ce se va închega piftia, aceasta nu va avea gust.

8. Trebuie să adăugați în supă morcov și alte rădăcinoase (rădăcină de pătrunjel sau țelină). Unele gospodine le aruncă, iar altele le folosesc pentru decor.

9. În timpul fierberii trebuie să adăugați în supă o ceapă întreagă. Pentru a oferi supei o culoare aurie frumoasă, trebuie să clătiți ceapa, fără s-o curățați și s-o puneți în supă. După fierbere puteți arunca ceapa.

10. Tradițional, în piftie nu se adaugă multe condimente pentru a păstra aroma naturală a cărnii. De obicei, se adaugă boabe de piper (alb sau negru, piperul verde se adaugă la început și se îndepărtează cu spuma sau la sfârșit), frunză de dafin (se poate adăuga la începutul fierberii, apoi se scoate și se adaugă câteva frunze împreună cu sarea chiar înainte de a fi supa gata, apoi se scoate imediat). Cu 30 de minute înainte de a fi piftia gata, puteți adăuga crenguțe de mărar uscate, apoi scoateți-le. Acestea vor oferi piftiei o aromă deosebită.

11. Este foarte comod și rapid să fierbeți piftia în oală sub presiune. Pentru aceasta trebuie să spălați carnea și legumele și să le puneți în oală. Adăugați ceapa și morcovul curățat, frunza de dafin, sarea și boabele de piper. După ce va începe să fiarbă, fierbeți piftia timp de 40-50 de minute.

12. Trebuie să îndepărtați în prealabil stratul de grăsime, ca să nu fie acoperită piftia. O puteți înlătura cu ajutorul unei linguri mari și plate sau cu o lingură obișnuită. Trebuie să îndepărtați toată grăsimea. Puteți strecura supa într-un vas  mare și s-o dați la rece, grăsimea se va întări și o veți putea lua ușor cu lingura.

13. Puteți mărunți carnea în mai multe moduri: s-o desfaceți cu mâinile, s-o tăiați cu cuțitul mărunt sau s-o dați prin mașina de tocat (această modalitate este potrivită pentru copii).

14. Tăiați usturoiul rondele sau fâșii și puneți-l în forme înainte de a turna supa. Dacă nu vă place usturoiul în piftie, atunci puteți să-l puneți după ce va fi supa gata și s-o strecurați.

15. Puteți decora piftia cu felii de morcov, ouă fierte, lămâie, fire de ceapă verde și castraveți murați tăiați felii subțiri.

16. După ce ați turnați piftia în forme, lăsați-o să se răcească la temperatura camerei, apoi dați-0 la frigider, ca să se întărească. În niciun caz nu dați piftia la congelator!

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!