O rețetă deosebită pentru o mâncare obișnuită: colțunași de casă din aluat cu verdeață.

Colțunașii de casă necesită un mod de preparare îndelungat și migălos, însă rezultatul merită tot timpul și efortul depus. Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă deosebită de colțunași cu carne, care sunt nu doar gustoși, dar și frumoși și foarte aromați. Aluatul se prepară pe bază de chefir în care se adăugă fire subțiri de mărar. Acest aluat moale și elastic se combină excelent cu umplutura suculentă de carne. Din această cantitate de ingrediente veți obține o mulțime de colțunași, de aceea puteți congela o parte de colțunași și să-i fierbeți în altă zi. Serviți colțunașii cu smântână sau sosul preferat!

INGREDIENTE 

– aproximativ 600 g de făină

– 200 ml de chefir (iaurt)

– 1 ou

– 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

– 500 g de carne tocată

– 1 ceapă

– 4-5 căței de usturoi

– 1/3 legătură de mărar

– sare, piper și frunze de dafin

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Preparați aluatul. Bateți oul cu o priză de sare, turnați chefirul călduț, cerneți bicarbonatul de sodiu, amestecați energic și lăsați masa să stea timp de 15 minute.

2. Spălați mărarul, uscați-l și tocați mărunt firele gingașe, îndepărtând în prealabil tulpinile rigide. Puneți verdeața în masa de chefir și amestecați. Cerneți făina și presărați-o treptat în masa de chefir. Frământați aluatul cu mâinile. Acoperiți aluatul moale și elastic cu un prosop și lăsați-l să stea timp de 20 de minute.

3. Umplutura. Presărați carnea cu sare, piper negru măcinat, adăugați ceapa și usturoiul mărunțit. Opăriți în prealabil câteva frunze de dafin în aproximativ 50 ml de apă clocotită, lăsați să se răcească puțin și turnați infuzia în umplutură, amestecați bine. Aroma plăcută va intensifica gustul și va face umplutura mai suculentă.

4. Adunați aluatul pe masă și întindeți-l într-un strat foarte subțire. La început va fi dificil să-l întindeți, iar după câteva minute se va întinde ușor.

5. Tăiați cercuri egale (am tăiat cercuri cu diametrul de 4 cm).

6. Rulați biluțe din umplutură cu palmele umede și puneți-le în mijlocul fiecărui cerc. Lipiți marginile și uniți cele 2 capete, formând niște “urechiușe”. Congelați o parte din colțunași.

7.  Fierbeți colțunașii de casă în apă sărată cu o frunză de dafin – după ce vor pluti la suprafață, fierbeți-i timp de 5-7 minute. Serviți colțunașii suculenți cu sosul preferat, de exemplu cu sos din unt topit, usturoi mărunțit și piper negru.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1