Originar din Italia, acest sos-condiment este extrem de popular acum în întreaga lume, deși italienii îl folosesc de secole. Renumele nu și l-a câștigat doar prin aspectul închis la culoare și consistența de sirop cu un gust remarcabil, are și beneficii pe care le aduce sănătății ce îi câștigă puncte în plus de popularitate. Oțetul balsamic conține nutrienți precum fier, calciu, potasiu, magneziu sau fosfor, astfel includerea sa în alimentație este o opțiune foarte bună pentru organism. Acesta este perfect pentru a fi folosit în calitate de dressing pentru salate, legume la grătar, carne, pește sau în calitate de sos servit cu brânză. În mod tradițional acesta se prepară din must de struguri, conform unei tehnologii complicate. Vă prezentăm mai jos o rețetă de oțet balsamic, pe bază de vișine, ce poate fi cu ușurință pregătit în condiții casnice.
Ingrediente
-2 pahare de vișine
-0.5 linguriță de scorțișoară
-1 lingură de zahăr
-500 ml oțet de mere
-1 lămâie
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
Mod de preparare
1. Turnați vișinele într-o cratiță cu pereții mai groși. Pisați fructele puțin cu mâinile și puneți cratița pe foc.
2. Când vișinele se vor încălzi, adăugați în cratiță zahărul, scorțișoara și coaja unei lămâi. Lăsați să fiarbă.
3. Fierbeți sosul la foc mic, timp de 15-20 de minute.
4. Sterilizați o sticlă sau un borcan cu capac (o puteți face la cuptor, în cuptorul cu microunde sau într-o cratiță cu apă clocotită).
5. Luați cratița cu sos de pe foc. Amestecați sosul obținut cu oțetul de mere.
6. Turnați sosul în vasul pregătit și închideți-l cu un capac. Lăsați-l să se răcească.
7. Dați-l la frigider pentru 72 de ore.
8. Strecurați sosul printr-o plasă de tifon. Păstrați-l la frigider.
Notă: Oțetul balsamic este gata imediat după ce-l strecurați. Dar, cel mai bine e să-l lăsați timp de 3 luni la frigider. În acest timp oțetul se va îngroșa puțin și va căpăta calitățile gustative caracteristice acestui condiment.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!