Pâine de casă fără drojdie, pe bază de chefir!

Dacă ați acordat atenție compoziției pâinii din comerț, probabil, nu o dată v-ați îngrijorat de cantitatea de ingrediente mai puțin benefice pentru organism. Din acest motiv, adesea gospodinele învață să coacă pâine de casă, fără a folosi ingredientele nocive. Dar, există deja o cantitate nelimitată de rețete. Cum să alegeți o rețetă bună și pe plac? Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă superbă de pâine de casă. Pâinica se prepară fără drojdie, pe bază de chefir. Este foarte gustoasă și aromată. În final, conform acestei rețete veți obține o pâine apetisantă cu miezul moale, mult mai bună decât cea din comerț!

INGREDIENTE  

– 500 ml de chefir

– 1 linguriță de sare

– 1 linguriță bicarbonat de sodiu

– 1-1,5 lingură de miere sau zahăr

– 3 linguri de ulei vegetal

– 500 g de făină de grâu cernută

– 1.5 pahar de făină de secară

– 10 g semințe de susan

– fulgi de ovăz măcinați

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Turnați într-un bol chefirul la temperatura camerei și adăugați sarea, bicarbonatul de sodiu, mierea/zahărul și uleiul vegetal. Amestecați foarte bine ingredientele.

2. Apoi adăugați treptat făina de grâu și cea de secară. Omogenizați ingredientele, folosind spatula, apoi frământați aluatul. Ar trebui să obțineți un aluat destul de moale și lipicios.

3. Puneți aluatul, folosind o lingură, pe suprafața de lucru tapetată cu făină. Presărați aluatul cu puțină făină și mai frământați-l ușor. La necesitate, puteți adăuga niște făină, dar foarte puțină. Nu exagerați cu făina!

4. Modelați pâinica. Redați-i pâinii orice formă dorită – fie rotundă, fie ovală.

5. Puneți pâinica într-o formă de copt, tapetată cu hârtie sau un fragment de folie de aluminiu. Faceți niște incizii orizontale pe toată suprafața pâinii, folosind un cuțit ascuțit.

6. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 220-230°C, pentru aproximativ 30-35 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Faceți testul scobitorii.

7. Scoateți pâinea din cuptor, puneți-o pe un tocător de lemn și imediat acoperiți-o cu prosop din țesătură naturală. Lăsați pâinica să se răcească complet. Tăiați o felie de pâine proaspătă și serviți-o cu cea mai mare plăcere.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1