Pâine de casă, la cuptor – e o adevărată desfătare pentru papilele gustative!

Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă de pâine de casă delicioasă. Aceasta se obține foarte moale, fină și apetisantă, exact ca cea din copilărie, pe care o cocea bunica. Aluatul pentru pâine se prepară foarte simplu, veți primi o mare plăcere lucrând cu el. Bucurați-i pe cei dragi cu pâinică de casă foarte gustoasă. Este mult mai bună decât cea din comerț!

INGREDIENTE  

– 800 g de făină

– 500 ml de apă caldă

– 20 g de sare

– 40 g de zahăr

– 20 g de ulei vegetal

– 30 g de drojdie proaspătă sau 10 g de drojdie uscată

– 1 lingură de apă + 1 lingură de ulei vegetal (pentru a unge pâinea)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Dizolvați drojdia, sarea și zahărul în apa caldă. Amestecați bine maiaua, apoi adăugați 1 lingură de ulei vegetal.

2. Adăugați treptat făina cernută și frământați aluatul. Dacă vă folosiți de mixer, frământați aluatul timp de cel puțin 7 minute. Ar trebui să obțineți un aluat moale și nelipicios.

3. Modelați din aluatul obținut o bilă și ungeți-l cu puțin ulei vegetal. Puneți aluatul într-un bol, acoperiți-l cu prosop și lăsați-l pentru 1,5 ore la un loc cald, să crească.

4. Ungeți suprafața de lucru cu ulei vegetal și puneți aluatul. Împărțiți aluatul în două părți egale. Formați bile din aluatul împărțit, iar acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l timp de 15 minute să se odihnească.

5. Modelați o pâine dreptunghiulară: luați o parte de aluat și întindeți un blat dreptunghiular. Pliați blatul în trei părți și iar întindeți un blat. Repetați procedura de 2-3 ori. Lipiți marginile și ușor aplatizați aluatul. Puneți aluatul într-o formă de copt dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt și presărată cu puțină făină.

6. Modelați o franzelă: luați aluatul rămas, întindeți un blat și rulați-l, cât mai dens. Repetați procedura de 2 ori. Lipiți marginile și puneți pâinea în formă de copt, tapetată cu hârtie și presărată cu puțină făină. Acoperiți formele de copt cu un prosop și lăsați-le pentru 30 de minute.

7. Amestecați într-un vas mic 1 lingură de apă cu 1 lingură de ulei vegetal. Ungeți pâinea cu amestecul obținut, folosind pensula de silicon. Faceți niște incizii pe suprafața pâinii.

8. Dați formele de copt la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru aproximativ 30-40 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

9. Scoateți pâinea aromată din cuptor și puneți-o pe grilă. Lăsați pâinica să se răcească.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1