Pandișpan “Elvețian” – o rețetă delicioasă de la un cofetar celebru

Pandișpanul este folosit ca bază pentru multe tipuri de torturi și prăjituri. Astăzi vă oferim o rețetă elvețiană de pandișpan, care este foarte gustos, moale, aerat, pufos și fraged.

În aluat se adaugă puțin ulei, de aceea puteți congela cu încredere torturile cu pandișpan, deoarece acestea își vor menține forma și gustul.

Acest pandișpan poate fi acoperit cu orice fel de glazură și servit ca desert aparte sau poate fi transformat într-un tort magnific. Încercați această rețetă și vă este garantat un pandișpan perfect!

Ingrediente

– 300 g de ouă (5 ouă foarte mari)

– 150 g de zahăr (zahăr din trestie)

– un vârf de cuțit de sare

– 170 g de făină

– 1 linguriță de praf de copt

– 45 ml de ulei fără gust și miros (din semințe de struguri sau de rapiță)

– 1 linguriță de vanilie

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Încălziți cuptorul la 160 de grade. Tapetați cu hârtie de copt fundul unei forme de copt cu diametrul de 24 cm. Ungeți bordurile formei cu un strat subțire de unt, presărați deasupra cu făină și scuturați excesul de făină. Amestecați făina cu praful de copt și cerneți amestecul.

2. Puneți ouăle în vasul mixerului (acestea trebuie să fie de temperatura camerei), adăugați sarea și zahărul și bateți amestecul la viteză medie timp de 10 minute până veți obține o spumă pufoasă, va crește în volum și va deveni de culoare deschisă. Verificați dacă paletele lasă urme pe suprafață. Adăugați vanilia și bateți încă timp de un minut. De asemenea puteți aromatiza pandișpanul cu coajă rasă de citrice, cuișoare măcinate, scorțișoară și chiar piper negru.

3. Cerneți făina deasupra și amestecați atent aluatul, prin metoda “plierii”. După ce ați încorporat toată făina, turnați uleiul și amestecați până la omogenizare.

4. Turnați aluatul în formă și scuturați puțin forma în poziție orizontală, ca să iasă bulele de aer la suprafață și să se spargă.

5. Puneți forma la nivelul inferior al cuptorului și coaceți pandișpanul timp de aproximativ 40 de minute. Faceți testul scobitorii.

6. Scoateți forma din cuptor, întoarceți-o cu susul în jos și puneți-o pe un grătar. Lăsați pandișpanul să se răcească complet, apoi scoateți bordurile și fundul formei. Dacă ați respectat toate punctele atunci veți obține un pandișpan cu înălțimea de 4.5-5 cm, pe care îl veți putea tăia în 4-5 blaturi subțiri.

7. Ca să puteți tăia pandișpanul atent în câteva straturi, trebuie să-l înveliți în hârtie de copt, apoi în folie de staniol și să-l țineți la temperatura camerei timp de o zi. Dacă veți congela apoi pandișpanul înfășurat, atunci îl veți putea tăia mult mai ușor.

Notă: de obicei, pandișpanul se prepară fără praf de copt, deoarece spuma de ouă conține bule de aer, dar pentru un rezultat garantat se adaugă praful de copt, chiar și cofetarii profesioniști îl folosesc. La dorință, îl puteți omite, dar în acest caz veți nu veți obține un pandișpan atât de înalt și va fi mai uscat.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1