Pastrama (prosciutto crudo) de porc

Echipa Bucătarul.eu v-a pregătit o rețetă deosebită de pastrama de porc, care se pregătește foarte ușor, cu minim efort, în schimb veți avea pe masa de sărbătoare o delicatesă de cel mai înalt nivel. Răsfățați-vă papilele gustative cu un preparat de excepție.

Ingrediente

– o bucată de carne de porc

– 1 l de apă

– 4-4.5 linguri de sare cu vârf

– frunză de dafin

– cuișoare

– boabe de ienibahar

– condimente măcinate după gust

Mod de preparare

1. Trebuie să pregătiți o saramură cu concentrație mare, astfel încât, un ou proaspăt crud să plutească deasupra. Aceasta este o soluție puternică de sare. Atunci când veți pune oul în saramură, el va ieși la suprafață, se va vedea doar partea de jos a oului, aproximativ 2.5 cm în diametru. La 1 l de saramură, va trebui să adăugați aproximativ 4-4.5 linguri pline cu sare, dar depinde de sare și mărimea lingurii. În saramura diluată adăugați frunza de dafin, cuișoarele, boabele de ienibahar. Fierbeți saramura și lăsați să se răcească. După ce s-a răcit, scoateți condimentele din saramură.

2. Spălați bine carnea proaspătă sub un jet de apă și puneți-o în saramura rece, acoperiți cu un capac și dați-o la frigider pentru 1-3 zile. Timpul depinde de mărimea bucății de carne și de gradul de sărare al cărnii. În timpul sărării trebuie să întoarceți carnea în saramură de 1-2 ori pe zi. Este important ca saramura să fie multă, deoarece sucul secretat de carne va reduce concentrația de sare în soluție. Cu cât cantitatea de saramură este mai mare, cu atât mai bine – carnea nu va lua excesul de sare, dar trebuie să plutească liber în saramură.

3. După 1-3 zile scoateți carnea din saramură, uscați-o cu un prosop de hârtie și puneți-o sub o greutate pe un plan înclinat, timp de aproximativ o oră, ca să se scurgă restul de saramură.

4. Frecați bine carnea cu un amestec de condimente și rostogoliți-o în condimente pe toate părțile. Condimentele uscate le alegeți după gust, dar printre ele trebuie să fie o cantitate suficientă de piper roșu măcinat, fiindcă acesta are proprietăți bune de conservare.

5. Înveliți carnea într-un tifon curat și uscat și puneți-o într-un recipient etanș, timp de o săptămână la frigider pe raftul din mijloc sau cel de jos.

6. După o săptămână schimbați tifonul (și dați carnea iarăși prin condimente) și atârnați-o într-un loc bine ventilat. În imaginea de mai jos, carnea este atârnată de un suport pentru perdele din balcon (trebuie să găsiți locația optimă pentru dvs). După 1-2 săptămâni, pastrama de porc va fi gata.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1