Vă prezentăm astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, o rețetă bună de pateuri cu umplutură de varză, la cuptor. Nu ezitați să preparați pateuri delicioase cu aluat dospit și umplutură savuroasă. Pateurile se gătesc foarte simplu și din cele mai accesibile ingrediente. Veți obține un deliciu rumen, apetisant și pufos. Preparându-le astăzi, aceste pateuri mâine vor fi și mai gustoase. Pateurile din acest aluat sunt gustoase cu orice umplutură.
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
– 8 g de drojdie uscată
– 2 lingurițe de zahăr
– 1 linguriță de sare
– 2 gălbenușuri
– 300 ml de lapte cald
– 50 g de unt topit
– 0,5 kg de făină cernută
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ
– 0,5 kg de varză proaspătă
– 2 cepe
– 1 morcov
– ulei vegetal
– sare
– piper negru măcinat după gust
– 1 gălbenuș
– 1 lingură de lapte
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Pregătiți aluatul: amestecați într-un bol o cantitate mică de lapte cald cu drojdia uscată și 1 linguriță de zahăr, folosind telul. Lăsați maiaua pentru 5 minute.
2. Uniți într-un bol aparte 1 linguriță de zahăr cu sarea, gălbenușurile și untul topit.
3. Adăugați în bolul cu gălbenușuri laptele cald rămas și maiaua. Amestecați ingredientele și adăugați treptat făina cernută. Frământați aluatul, de la început în bol, apoi pe suprafața de lucru.
4. Ungeți bolul cu puțin ulei vegetal și puneți aluatul în acesta. Acoperiți bolul cu un prosop sau capac și lăsați-l pentru 40 de minute.
5. Pregătiți umplutura: curățați morcovul și dați-l prin răzătoarea mare. Curățați ceapa și tăiați-o mărunt. Prăjiți ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, timp de 2-3 minute, apoi adăugați morcovul ras. Amestecați ingredientele și mai prăjiți-le timp de 2 minute.
6. Luați varza proaspătă și îndepărtați-i frunzele deteriorate. Tăiați varza fideluță, apoi adăugați-o în tigaia cu ingredientele prăjite. Amestecați umplutura și potriviți-o cu sare și piper negru măcinat după gust. Înăbușiți umplutura timp de 5-7 minute, amestecând-o periodic. Lăsați umplutura să se răcească.
7. La moment aluatul ar trebui să se mărească în volum de 2 ori. Luați aluatul, așezați-l pe masa înfăinată, mai frământați-l puțin și împărțiți-l în 16 părți egale. Modelați niște bile din aluatul împărțit. Acoperiți bilele de aluat cu un prosop și lăsați-le să se odihnească timp de 5 minute.
8. Luați o bilă, așezați-o pe masa înfăinată și întindeți o turtă. Apoi luați 1 lingură de umplutură și așezați-o în centrul turtei. Lipiți marginile turtei, formând un pateu în formă de triunghi. Procedați similar cu aluatul și umplutura rămasă.
9. Tapetați tava de copt cu hârtie. Așezați pateurile pe aceasta și acoperiți-le cu un prosop. Lăsați pateurile să se odihnească timp de 10 minute.
10. Amestecați într-un vas gălbenușul cu 1 lingură de lapte cald, folosind telul. Apoi ungeți fiecare pateu cu amestecul de gălbenuș.
11. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 190°C, pentru 15-20 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
12. Așezați deliciul apetisant și aromat pe un platou. Serviți cu mare plăcere.
Notă: Cele mai fragede pateuri au un secret comun, mic, dar important: aluatul nu trebuie înfundat cu prea multă făină.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!