Pateuri delicioase cu multă umplutură și puțin aluat – fără drojdie și ouă!

Pateurile sunt un decor al meniului de zi cu zi. Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă originală de pateuri, numite ”vărzări”, umplute cu varză, ideale pentru zilele reci ale iernii. Pateurile se prepară din aluat de post fără drojdie, foarte simplu și din cele mai banale ingrediente. Acest aluat se combină perfect cu umplutura de varză. Pateurile sunt aromate, apetisante și foarte gustoase. De asemenea, la dorință, puteți pregăti pateuri cu orice umplutură, fie cartofi cu ciuperci sau chiar cu ceva dulce, precum gem de fructe. Bucurați-i pe cei dragi cu delicii speciale.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT 

– 3 pahare de făină cernută

– 1/2 pahar de apă

– 1/2 pahar de ulei vegetal

– sare după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ 

– 1 varză

– 1-2 cepe

– 1 morcov

– 0,5 legătură de mărar

– sare

– piper negru măcinat după gust

– 1 lingură de zahăr

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Cerneți făina pe suprafața de lucru și modelați o adâncitură. Apoi turnați în adâncitură apa, uleiul vegetal, sare după gust și zahărul. Frământați bine aluatul.

2. Împărțiți aluatul finit în 15-20 părți egale. Modelați bile din aluatul împărțit. Acoperiți bilele de aluat cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 30 de minute.

3. Pregătiți umplutura: îndepărtați frunzele deteriorate ale verzei. Tăiați varza fideluță. Curățați ceapa și morcovul. Tăiați ceapa cuburi mici. Dați morcovul prin răzătoarea mare.

4. Prăjiți ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, până se înmoaie. Apoi adăugați morcovul și varza. Amestecați ingredientele din tigaie și înăbușiți-le sub capac, până sunt gata. Potriviți umplutura cu sare și piper negru măcinat după gust. Amestecați umplutura. Opriți focul. Lăsați umplutura să se răcească.

5. Spălați verdeața, zvântați-o și tăiați-o mărunt. Adăugați verdeața în tigaia cu umplutură. Amestecați umplutura.

6. Luați o bilă de aluat, puneți-o pe masa înfăinață și întindeți un blat cât mai subțire (semitransparent).

7. Așezați pe marginea blatului o porție de umplutură. Pliați marginile și rulați blatul. Procedați similar cu bilele și umplutura rămasă.

8. Tapetați tava de copt cu hârtie și așezați pateurile. Înfigeți fiecare pateu în câteva locuri cu o furculiță.

9. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200°C, pentru 30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

10. Așezați pateurile aromate și delicioase pe un platou. Serviți deliciul apetisant cu mare plăcere.

Notă: Deosebirea acestei rețete este că la prepararea aluatului nu veți avea nevoie nici de lapte, nici de iaurt, nici de ouă, nici de unt. Prin urmare, un astfel de aluat va fi interesant pentru cei care țin postul.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1