Pateuri pe bază de griș – mult mai bune decât papanașii!

Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă superbă de pateuri cu umplutură. Desertul apetisant se prepară din ingrediente absolut simple și accesibile. Pateurile ”manniki” la tigaie reprezintă un fel de mâncare tradițional în multe sate ucrainene. Desertul savuros se prepară foarte simplu și rapid. Veți obține niște pateuri rumene și apetisante, din aluat pe bază de griș, cu umplutură fină de brânză de vaci în interior. Uimiți-i pe cei dragi cu delicii savuroase.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT  

– 90 g de griș

– 450 ml de lapte

– 10 g de zahăr vanilat

– zahăr după gust

– 1 priză de sare

– 1 ou

– 0,5 linguriță de zahăr

– 1 priză de sare

– 10 g de unt (pentru a unge pateurile)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ 

– 180 g de brânză de vaci 10%

– 20 g de stafide

– 10 g de zahăr vanilat

– zahăr după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Pregătiți umplutura: combinați într-un bol brânza de vaci cu zahărul vanilat, stafidele și zahărul tos după gust. Amestecați ingredientele.

2. Spargeți 1 ou într-un vas aparte și potriviți-l cu 1 priză de sare și 0,5 linguriță de zahăr. Bateți ingredientele, folosind o furculiță.

3. Pregătiți aluatul: turnați laptele într-o cratiță și potriviți-l cu 1 priză de sare și 2-4 linguri de zahăr. Amestecați ingredientele, folosind telul. Puneți cratița pe foc și aduceți laptele până la fierbere. La dorință puteți adăuga în cratița cu lapte zahăr vanilat.

4. Apoi turnați grișul, cu un jet subțire în cratița cu laptele fiert, amestecând încontinuu, folosind un tel. Fierbeți compoziția, timp de 3-4 minute, până veți obține un terci de griș foarte dens. Luați cratița de pe foc și acoperiți-o cu capac.

5. Turnați într-un pahar apă.

6. Presărați generos suprafața de lucru cu făină cernută. Luați o lingură, scufundați-o în paharul cu apă, apoi luați o lingură de terci fierbinte și așezați-l pe masa înfăinată.

7. Imediat formați o turtă din terci și așezați pe centrul acesteia umplutura. Lipiți marginile, modelând un pateu. Procedați similar cu aluatul și umplutura rămasă. Totul trebuie făcut într-un tempou mai rapid, până terciul de griș este fierbinte. Dacă se răcește, nimic nu va funcționa, așa că trebuie să acționați foarte rapid și să acoperiți cratița cu terci cu capac, astfel încât terciul să nu să se răcească.

8. Treceți pateurile prin vasul cu oul bătut și prăjiți-i într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal. Prăjiți deliciul pe ambele părți, până se va rumeni frumos.

9. Așezați deliciul apetisant pe un prosop de hârtie, pentru a evita excesul de ulei.

10. Așezați pateurile pe o farfurie și ungeți-le cu unt.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1