Bucătăria georgiană nu reprezintă doar chahokhbili, chihirtma și dolma, dar, de asemenea și feluri de mâncare simple, dar foarte gustoase și care se prepară destul de rapid. Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă bună de pateuri georgiene cu cartofi, la tigaie. Din cele mai banale ingrediente veți obține niște pateuri apetisante, savuroase și foarte aromate.
INGREDIENTE
– 500 g de făină cernută
– 250 ml de chefir
– 1 linguriță de zahăr
– 1 legătură de mărar
– 0,5 linguriță bicarbonat de sodiu
– piper negru măcinat după gust
– 400 g de cartofi
– 2 cepe
– 4 linguri de ulei vegetal
– 0,5 linguriță de sare
– ardei iute măcinat după gust
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Pregătiți umplutura: curățați cartofii, spălați-i bine și fierbeți-i până sunt gata. Zdrobiți cartofii, până obțineți un piure.
2. Spălați verdeața și zvântați-o folosind prosopul de hârtie. Tăiați mărarul mărunt.
3. Curățați ceapa, tăiați-o cuburi mici și prăjiți-o într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, până se va rumeni frumos.
4. Adăugați ceapa prăjită și mărarul în cratița cu piure. Potriviți ingredientele din cratiță ca sare, piper negru măcinat și ardei iute după gust. Mixați bine ingredientele.
5. Pregătiți aluatul: combinați într-un bol chefirul cu sarea, zahărul și bicarbonatul de sodiu. Amestecați bine ingredientele, apoi adăugați 2 linguri de ulei vegetal. Treptat, turnați făina cernută și frământați aluatul. Ar trebui să obțineți un aluat moale, ușor lipicios.
6. Împărțiți aluatul în 10 părți egale. Modelați din acesta bile și puneți-le pe masa înfăinată.
7. Luați o bilă de aluat, aplatizați-o, formând o turtă, apoi puneți puțină umplutură. Modelați un pateu într-o formă alungită și lipiți bine marginile. Procedați similar cu aluatul și umplutura rămasă. Aluatul este foarte fin și se rupe ușor. Străduiți-vă să lucrați cu el cât mai atent.
8. Prăjiți pateurile pe ambele părți, într-o tigaie mai adâncă sau ceaun încins cu o cantitate mai mare de ulei vegetal, până se vor rumeni frumos.
9. Puneți pateurile într-o cratiță sub capac și lăsați-le timp de 15 minute să se odihnească și să se pătrundă cu arome și gust. Serviți pateurile rumene și sățioase cu mare plăcere.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!