Pe timp de toamnă, folosesc foarte multă varză. Totul datorită acestui deliciu tradițional polonez!

Vă prezentăm o rețetă de mâncare din bucătăria tradițională a Poloniei. ”Bigos” reprezintă un amestec delicios de carne și cârnați, înăbușit cu varză. Acesta este un fel de mâncare perfect pentru vremea rece. Cu acest prilej, puteți folosi varza care a fost pusă la murat. În mod tradițional, acest deliciu se servește a doua zi de Crăciun, fiind la fel de popular în Lituania și Bielorusia.

INGREDIENTE

– 500 g de varză proaspătă

– 600 g carne de porc

– 300 g de bacon

– 200 g de prune uscate

– 1 ceapă

– sare după gust

– ulei vegetal

– 400 ml de apă

– 500 g de varză murată

– 300 g de cârnați (afumați)

– 300 g de ciuperci

– 400 ml de vin roșu

– 3 căței de usturoi

– piper negru măcinat după gust

– 2 frunze de dafin

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Puneți varza murată într-o cratiță cu 200 ml de apă și înăbușiți-o timp de 1 oră.

2. Curățați frunzele deteriorate de la varza proaspătă, tocați-o și puneți-o într-o cratiță, adăugând 200 ml de apă. Înăbușiți-o timp de 30 de minute. Amestecați varza murată cu cea proaspătă, într-o cratiță mai mare.

3. Spălați prunele uscate și îndepărtați sâmburii. Adaugați prunele, sarea, piperul negru, frunzele de dafin și ciupercile. Amestecați.

4. Spălați carnea de porc și tăiați-o bucăți mici. Tăiați bacon-ul. Prăjiți carnea și bacon-ul pe o tigaie încinsă cu ulei.

5. Curățați și tocați ceapa. Când carnea de porc este aproape gata, adaugați cârnații tăiați, ceapa și vinul. Dați carnea prăjită în cratița cu varză și mai înăbușiți timp de 1 oră. Acoperiți cratița cu capac și lăsați-o să se macereze pentru câteva minute. Serviți deliciul apetisant fierbinte.

Notă: La dorință, prunele pot fi înlocuite cu agriș uscat. Bigos se obține mult mai delicios, dacă adăugați diverse feluri de carne. Puteți folosi condimente după gust, diverse feluri de ciuperci sau mere.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1