Plăcintă bulgărească cu brânză “Tutmanik”

“Tutmanik” este o plăcintă tradițională bulgărească. După rețeta originală, aceasta se prepară cu brânză feta, dar dacă nu vă place acest tip de brânză, atunci o puteți înlocui cu cașcaval, brânză Suluguni sau brânză sărată de vaci.

Această rețetă este una dulce, am folosit brânză dulce de vaci și nuci – rezultatul a fost excelent! De asemenea, va fi gustos și cu scorțișoară și zahăr, sau puteți încerca cu dulceață. Bucurați-i pe cei dragi cu o plăcintă aspectuoasă, pufoasă, fină și savuroasă.

Ingrediente

-3 ouă

-½ pahar de smântână

-1 linguriță de bicarbonat de sodiu

-½ pahar de lapte

-1 pachețel de drojdie uscată

-1 lingură de zahăr

-1 linguriță de sare

-500-700 g de făină sau cât va fi necesar

-100 g de unt

-350 g de brânză Feta/ cașcaval/ brânză de vaci

-nuci mărunțite (opțional)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Dizolvați drojdia în apă, adăugați o linguriță de zahăr și așteptați până va apărea spuma.

2. Frământați aluatul din toate ingredientele (în afară de brânză și unt) și lăsați-l la dospit timp de 30 de minute. Adunați aluatul după 30 de minute și împărțiți-l în 3 părți.

3. Întindeți fiecare parte sub formă de dreptunghi și ungeți cu unt din abundență, presărați brânza feta rasă (sau de care vă place) și rulați sub formă de rolă. Dacă faceți plăcinta dulce, presărați peste brânză nucile mărunțite.

4. Ungeți cu unt o formă rotundă de copt.

5. Tăiați rola în bucăți de 2-3 cm (am tăiat de 4-5 cm) și așezați-le în formă verticală în forma de copt. Așezați-le la o distanță mică între ele, fiindcă în timpul creșterii, acestea își vor mări volumul.

6. Lăsați plăcinta să crească timp de 20 de minute, apoi ungeți-o cu ou și puneți-o în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 30 de minute.

7. După ce ați scos plăcinta din cuptor, stropiți-o cu apă, acoperiți-o cu un prosop și lăsați-o încă 15 minute. Puteți servi plăcinta, rupând câte o bucată. Chiflele sunt aerate, gingașe și completează perfect un pahar de iaurt sau o ceașcă de ceai.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1