Plăcintă cu brânză ”Saburani” – o rețetă deosebită pentru momente deosebite!

Prăjiturile cu brânză fac parte din categoria de produse de patiserie ce sunt delicioase și sănătoase. Vă prezentăm rețeta unei prăjituri deosebit de delicioase cu brânză și cașcaval – ”Saburani”. Rețeta acestei plăcinte vine din Osetia, Caucazul de Nord. Obțineți o plăcintă originală, savuroasă și sățioasă, ce poate fi servită atât la micul dejun, cât și la prânz sau în calitate de gustare.

INGREDIENTE

-100 ml de apă

-1 gălbenuș

-2 linguri ulei de măsline

-400 g de brânză suluguni 

-120 g de unt

-2 ouă

-1 linguriță de sare

-500 g de făină

-300 g de cașcaval

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Dați untul la congelator.

2. Turnați făina într-o grămăjoară, pe suprafața de lucru. Faceți o adâncitură în mijlocul acesteia și adăugați ouăle, uleiul de măsline, apa și sarea. Frământați un aluat dens și omogen.

3. Aranjați aluatul într-un bol de dimensiunea potrivită și acoperiți-l cu un prosop de hârtie. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 30 de minute.

4. Împărțiți aluatul în 5 părți – 4 părți de dimensiuni egale, iar a 5-a parte – puțin mai mare decât celelalte.

5. Întindeți fiecare porție de aluat într-un blat rotund și subțire. Trebuie să obțineți 4 blaturi de dimensiunea formei de copt, și un blat puțin mai mare.

6. Fierbeți apa într-o cratiță mai adâncă. Mai întâi scufundați blatul mai mare în apă, pentru 1 minut. Faceți focul mai mic și lăsați apa să clocotească încet.

7. Pregătiți un vas cu apă rece. Scoateți blatul din cratiță, folosind o spumieră sau o strecurătoare. Aranjați blatul în vasul cu apă rece și lăsați-l pentru 30 de secunde.

8. Aranjați blatul pe un prosop curat, astfel încât acesta să se usuce mai repede. Repetați procesul și cu celelalte 4 blaturi.

9. Dați brânza suluguni și cașcavalul prin răzătoarea mare. Amestecați-le.

10. Ungeți o tavă rotundă de copt cu unt și aranjați în aceasta blatul cel mai mare. Marginile trebuie să rămână înafara formei de copt.

11. Împărțiți amestecul de brânză în 4 porții egale. Aranjați pe blat o porție din amestecul cu brânză. Dați untul de la congelator prin răzătoare și la fel, împărțiți-l în 4 porții egale. Presărați primul blat cu o porție de unt ras. Acoperiți cu al doilea blat. Alternați astfel straturile până veți folosi tot amestecul de brânză și untul. Acoperiți plăcinta cu a 5-a foaie de aluat.

12. Întoarceți marginile blatului inferior peste celelalte. Fixați-le cu ajutorul unor scobitori. Ungeți plăcinta cu un gălbenuș bătut.

13. Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C timp de 40 de minute. Îndepărtați scobitorile. Tăiați plăcinta felii și serviți-o cât este fierbinte.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1