Plăcinte “Ca în Osetia” cu cartofi și cașcaval – o mâncare extraordinară cu gust fabulos!

“Plăcintele tradiționale din Osetia” sunt foarte subțiri, gustoase și delicate și au un gust fabulos. Se prepară din cele mai simple ingrediente și sunt pe buzunarul fiecăruia. Plăcintele sunt umplute cu cartofi și cașcaval și sunt unse deasupra cu unt, o nebunie de gusturi și arome, care te face să salivezi. Merită să încercați această rețetă!

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

-2.5 pahare de făină

-400 ml de lapte

-50 g de unt + 30 g de unt pentru ungerea plăcintelor

-1 linguriță de sare

-1.5 lingurițe de zahăr

-5 g de drojdie uscată

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

-200 g de cartofi fierți fierbinți

-300 g de cașcaval (sau brânză, mozarella, Adygei)

-10 g de unt

-sare și piper după gust

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Aluatul. Presărați drojdia și zahărul într-un bol. Amestecați bine și turnați laptele cald, amestecați. Lăsați amestecul să stea timp de 10-15 minute.

2. Topiți untul în cuptorul cu microunde sau într-o cratiță mică și răciți-l puțin.

3. Amestecați făina și sarea într-un bol adânc. Faceți o gaură la mijloc și turnați untul și laptele. Frământați aluatul. Va fi un pic lipicios, dar nu trebuie să mai adăugați făină. Frământați aluatul cu mâinile unse cu ulei timp de 10 minute. Veți obține un aluat elastic, care se desprinde ușor de pereții vasului.

4. Puneți aluatul pe masă, spălați bolul și ungeți-l cu ulei. Puneți aluatul în bol, acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l la dospit timp de 90 de minute. Scoateți prosopul la fiecare 30 de minute și adunați aluatul, ca să fie mai gingaș și mai elastic.

5. Umplutura. Fierbeți cartofii până vor fi gata, dați cașcavalul prin răzătoare. Pisați cartofii fierbinți sub formă de piure, adăugați untul și cașcavalul. Amestecați bine toate ingredientele. La dorință puteți asezona umplutura cu sare și piper. Împărțiți umplutura în 3 părți. Rulați părțile sub formă de biluțe și puneți-le pe o farfurie.

6. Presărați masa de lucru cu făină și așezați aluatul. Adunați-l ușor și împărțiți-l în bucăți egale. Rulați-le în biluțe și acoperiți-le cu un prosop timp de 5 minute.

7. Presărați masa cu făină și întindeți o bilă de aluat cu mâinile, puneți umplutura la mijloc. Adunați marginile în sus și lipiți-le. Întoarceți “punguța” obținută și întindeți-o ușor cu degetele de mărimea dorită. Faceți o gaură mică în mijlocul plăcintei, ca să iasă aburul.

8. Tapetați tava cu hârtie de copt și așezați plăcinta.

9. Încălziți cuptorul la 220 de grade și coaceți plăcinta timp de 10 minute, apoi măriți temperatura la 230 de grade și coaceți încă timp de 5 minute. Între timp preparați celelalte plăcinte.

10. Așezați plăcinta coaptă pe un platou și ungeți-o cu unt. Acoperiți-o cu o farfurie și cu un prosop, ca să nu se răcească până se vor coace celelalte plăcinte. Tăiați plăcintele în bucăți și serviți-le la masă.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1