Pliculețe delicioase cu umplutură din legume – o gustare fabuloasă, ce se prepară mai din nimic. Aflați secretul gospodinelor uzbece.

Bucătăria uzbecă cunoaște multe moduri de a pregăti gustări delicioase. Vă prezentăm astăzi o rețetă interesantă de pliculețe coapte, cu umplutură din legume. Procesul de preparare este puțin mai diferit și necesită mai mult timp. Dar, vă asigurăm că se merită tot efortul și străduința. Aceste pliculețe apetisante se prepară din cele mai accesibile ingrediente, iar rezultatul va fi peste măsura așteptărilor.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

– 300 g de făină cernută

– 1 linguriță de sare

– 200 ml de apă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ 

– 1 kg de ceapă

– 1,2 kg de morcov ( 600 g de morcov galben, 600 g – roșu)

– sare după gust

– 1 linguriță boia roșie

– 1 linguriță de turmeric

– 1 linguriță de chimen

– 200 ml de ulei vegetal

– 2 linguri de făină cernută

– 2 linguri de amidon

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE  

1. Amestecași într-un bol făina cernută cu sarea și apa. Frământați aluatul. Înfășurați aluatul în folie alimentară. Lăsați-l pentru un timp la temperatura camerei.

2. Pregătiți umplutura: curățați ceapa și morcovul. Dați morcovul prin răzătoarea pentru legume în stil coreean. Tăiați ceapa cuburi mici.

3. Încingeți o tigaie mai adâncă. Turnați 200 ml de ulei vegetal. Prăjiți ceapa în tigaia încinsă cu ulei vegetal, până se înmoaie.

4. Apoi adăugați morcovul. Amestecați ingredientele și prăjiți-le până se înmoaie și sunt gata. Potriviți cu condimente și amestecați umplutura.

5. Combinați într-un bol mai mic 2 linguri de făină cernută cu 2 linguri de amidon. Amestecați.

6. Presărați puțin amestec de făină și amidon, cu ajutorul unei site mici, pe suprafața de lucru.

7. Îndepărtați folia alimentară de pe aluat. Împărțiți aluatul în 2 părți egale, apoi fiecare parte mai împărțiți în 8 părți. Deci, veți obține 16 porții de aluat.

8. Modelați bile din aluatul împărțit. 8 bile de aluat așezați-le pe o farfurie, apoi puneți-le în pungă alimentară.

9. Din celelalte 8 bile rămase formați niște blaturi mici, folosind făcălețul. Suprapuneți blaturile.

10. Aplatizați blaturile, preventiv presărate cu amestecul de făină și amidon. Repetați procesul de 2-3 ori. Apoi iar întindeți blaturile stratificate, folosind făcălețul.

11. Acoperiți blaturile cu o farfurie și tăiați marginile. Agitați ușor fiecare blat, ca să-l eliberați de excesul de făină.

12. Împărțiți umplutura în 4 părți egale.

13. Încingeți tigaia și așezați 1 blat subțire de aluat pe aceasta. Prăjiți timp de 30 secunde, apoi întoarceți-l pe partea opusă și răspândiți 2-3 linguri de umplutură peste blat.

14. Acoperiți umplutura cu blatul următor și aplatizați-l ușor, folosind o spatulă. Iar întoarceți turta pe partea opusă și răspândiți 2-3 linguri de umplutură. Acoperiți umplutura cu blatul următor, aplatizați și iar întoarceți-o pe partea opusă. Procedați astfel cu blaturile rămase.

15. Apoi acoperiți tigaia cu un capac și coaceți gustarea timp de 15 minute, la foc mic. Așezați gustarea pe o farfurie și acoperiți-o cu capac pentru 5-10 minute.

16. Luați capacul și răsturnați deliciul, folosind o farfurie. Pliați fiecare turtă în formă de pliculețe și așezați-le frumos pe o farfurie.

17. Repetați procesul cu celelalte 8 bile din pungă.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1