Prăjitură cu mere, din aluat dospit – un desert ce cucerește iremediabil!

Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă originală de prăjitură de casă cu mere. Desertul se prepară din aluat dospit cu umplutură din piureu de mere. Această prăjitură este un deliciu care va depăși toate așteptările! Nu ezitați să experimentați și să-i uimiți pe cei dragi cu un desert special.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT  

– 20 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată

– 85 ml de lapte

– 370 g de făină cernută

– 65 g de zahăr

– 85 g de unt

– 1,5 lingură de ulei vegetal fără miros

– 2 ouă

– 1 plic de zahăr vanilat

– 1/2 linguriță de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ  

– 700 g de mere

– 50 g de zahăr

– 20 g de unt

– 30-50 ml de apă

– scorțișoară după gust

– 1 ou (pentru a unge prăjitura)

– nuci (pentru decor)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți aluatul: combinați într-un bol laptele cald cu drojdia și 2-3 linguri de zahăr. Amestecați ingredientele, apoi adăugați 2-3 linguri de făină cernută. Mixați bine maiaua, folosind telul. Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați-l pentru 30 de minute la un loc cald.

2. Spargeți ouăle într-un bol aparte, adăugați zahărul rămas și zahărul vanilat. Bateți puțin ingredientele.

3. Amestecați ușor maiaua și adăugați amestecul de ouă. Omogenizați compoziția.

4. Topiți untul, răciți-l și adăugați-l în bolul cu ingrediente. Amestecați compoziția, apoi treptat adăugați făina cernută rămasă. Frământați aluatul. Turnați treptat în bolul cu aluat uleiul vegetal și mai frământați-l. Ar trebui să obțineți un aluat moale și nelipicios.

5. Formați o bilă din aluatul obținut. Ungeți bolul cu puțin ulei vegetal și puneți aluatul în acesta. Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul timp de 1,5 oră la un loc cald.

6. Pregătiți umplutura: spălați merele, decojiți-le și îndepărtați cotorul cu semințe. Tăiați merele cuburi și puneți-le într-o tigaie. Apoi adăugați apa, zahărul și untul. Puneți tigaia pe foc.

7. Amestecați și înăbușiți merele, până se vor înmuia. Apoi fărâmițați merele, până veți obține un piureu. Înăbușiți până se va evapora lichidul. Presărați piureul cu scorțișoară după gust. Opriți focul. Lăsați umplutura să se răcească.

8. Luați o formă de copt cu diametrul de 26 cm, ungeți-o cu unt și presărați-o cu puțină făină.

9. Puneți aluatul pe masa înfăinată și împărțiți-l în 2 părți: o parte mai mare, iar cealaltă mai mică (2/3 și 1/3). Formați bile din aluatul împărțit și lăsați-l să se odihnească timp de 5-10 minute.

10. Luați partea mai mare de aluat, puneți-o pe masa înfăinată și întindeți un blat rotund. Așezați blatul în forma de copt, uniformizați-l și modelați bordura.

11. Răspândiți și uniformizați umplutura deasupra blatului.

12. Întindeți un blat din partea mai mică a aluatului și acoperiți umplutura cu acesta. Lipiți marginile blaturilor.

13. Acoperiți prăjitura cu folie alimentară și lăsați-o timp de 30 de minute la un loc cald.

14. Bateți un ou într-un vas și ungeți prăjitura. Decorați desertul cu niște nuci. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C, pentru 40 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Lăsați prăjitura apetisantă să se răcească, apoi transferați-o pe un platou.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1