Prăjitură ”Jerbo” cu nuci și gem de caise – specială și delicioasă!

Prăjitură ”Jerbo”. Prăjitura vă va uimi cu aluatul, deși este cu drojdie, seamănă foarte mult cu cel sfărâmicios. Unul din deserturile ce cucerește de la prima degustare. Combinația de ingrediente este irezistibilă!

INGREDIENTE:

-250 gr de margarină sau unt;

-500 gr de făină;

-10 gr de drojdie uscată (sau 30 gr de drojdie proaspătă);

-100 gr de zahăr;

-10 gr praf de copt;

-1 ou mare sau 2 mici;

-50 ml de lapte.

Pentru umplutură:

-200 gr de nuci;

-150 gr de zahăr;

-200 gr gem de caise;

-200 gr de ciocolată;

-100 ml smântână pentru frișcă de 33%.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați laptele cald cu 1 lingură de zahăr și drojdie. Adăugați 2 linguri de făină și amestecați. Lăsați compoziția la o parte, să se activeze drojdia, timp de 15 minute.

2.Folosiți o formă de cel mult 20*30 cm, de altfel prăjitura nu va fi suficient de înaltă. Dacă aveți o formă mai mare, măriți cantitatea de ingrediente.

3.Încălziți margarina sau untul.

4.În compoziția cu drojdie, adăugați zahăr, ou, margarină sau unt cald, cerneți făina cu praf de copt și amestecați aluatul. Apoi îl transferați pe blatul de lucru, îl strângeți într-o minge și frământați. Trebuie să obțineți un aluat dens și nelipicios.

5.Modelați o baghetă de aluat și o tăiați în 3 bucăți egale. Frământați fiecare bucată de aluat încă timp de 1 minut. Întindeți o foaie de aluat de mărimea formei dumneavoastră și o transferați în ea.

6.Mărunțiți nucile cu zahăr, folosind blenderul, apoi le amestecați cu gemul sau dulceața de caise. Dacă aveți bucăți mari de caise, le mărunțiți. Puteți adăuga diverse tipuri de nuci sau bucăți mici de prune uscate, curmale.

7.Adăugați ½ din umplutură în formă și reapartizați un strat uniform.

8.Întindeți a doua bucată de aluat și acoperiți umplutura. Aluatul nu are o consistență omogenă.

9.Adăugați umplutura rămasă, apoi a treia foaie de aluat. Întoarceți aluatul cu partea mai frumoasă în sus. Acoperiți forma cu un prosop sau folie alimentară și o lăsați pe masă pentru 30-40 de minute.

10.Înțepați suprafața prăjiturii cu o furculiță și introduceți forma în cuptorul preîncălzit până la 180°C pentru 20 de minute.

11.Lăsați prjitura să se răcească complet, treceți cu un cuțit pe marginile formei și îndepărtați-o.

12.Rupeți ciocolata bucăți, adăugați frișca și topiți la bain marie sau în cuptorul cu microunde.

13.Acoperiți prăjitura cu glazură de ciocolată și faceți un ornament, dacă doriți.

Serviți prăjitura felii porționate. Vă recomandăm insistent să încercați aceste desert delicios cu umplutură deosebit de bună. Experimentați cu ingredientele umplutirii, gustul va avea doar de câștigat! Se servește cu ceai, deoarece aluatul nu este umed.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

1