Prăjituri cu fructe: 5 cele mai bune rețete pentru acest sezon!

Desertul ”Șarlotă” reprezintă unul din cele mai simple și economice prăjituri. Din cele mai accesibile ingrediente obțineți un deliciu atât de aromat, încât îți lasă gura apă. Ingredientele pentru o astfel de prăjitură sunt mereu prezente în orice bucătărie, de aceea gospodinele o prepară cu drag. Aceasta se combină perfect cu orice băutură caldă și poate fi servită atât la cina de familie, cât și la micul dejun.

REȚETA NR.1 – ”Șarlotă” clasică 

INGREDIENTE

– 1 pahar de zahăr

– 5 ouă

– 1 pahar de făină

– 4-7 mere

– 1/3 linguriță bicarbonat de sodiu

– 1 lingură de ulei vegetal

– oțet

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Despărțiți albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile spumă cu vârfuri stabile, treptat adăugând zahărul.

2. Amestecând încontinuu, adăugați în spuma de albușuri gălbenușurile, bicarbonatul de sodiu stins cu oțet și făina cernută. Obțineți un aluat omogen, asemănător cu smântâna.

3. Spălați și curățați merele. Tăiați-le felii.

4. Ungeți o formă de copt cu ulei vegetal. Turnați în formă o jumătate din cantitatea de aluat. Așezați în formă merele, formând un strat uniform. Acoperiți merele cu aluatul rămas.

5. Preîncălziți cuptorul până la temperatura maximă. Dați forma la cuptorul bine preîncălzit pentru 3 minute. Micșorați temperatura cuptorului până la un indice mediu și coaceți prăjitura încă timp de 20-25 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. La dorință, presărați ”șarlota” cu zahăr pudră.

REȚETA NR.2 – ”Șarlotă” cu caise 

INGREDIENTE

– 1 pahar de zahăr

– 1 pahar de făină

– 10 caise

– 3 ouă

– 0.5 linguriță praf de copt

– 1 priză de vanilie

– unt sau ulei vegetal (pentru a unge forma)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Într-un bol, bateți ouăle cu zahărul, timp de aproximativ 3 minute. Obțineți o spumă. În timp ce amestecați, măriți treptat viteza mixerului.

2. Adăugați în bol praful de copt, vanilia și făina cernută. Amestecați cu grijă.

3. Ungeți o formă de copt cu unt sau cu ulei vegetal. Turnați în aceasta aluatul obținut.

4. Spălați și uscați caisele. Tăiați-le în jumătate și îndepărtați sâmburii. Așezați fructele în forma de copt.

5. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 200 grade pentru aproximativ 30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. La dorință, presărați prăjitura cu zahăr pudră.

REȚETA NR.3 – ”Șarlotă” cu mere 

INGREDIENTE

– 4 ouă

– 1 pahar de zahăr

– 1 pahar de făină

– 1-2 mere

– 1 felie de lămâie (suc)

– ulei vegetal (pentru a unge forma)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Spălați și curățați merele. Tăiați-le felii și scurgeți peste acestea sucul de lămâie. Amestecați.

2. Despărțiți albușurile de gălbenușuri. Într-un bol, bateți albușurile cu 0.5 pahar de zahăr. În alt vas, bateți gălbenușurile cu zahărul rămas.

3. Încorporați gălbenușurile bătute în spuma de albușuri. Adăugați făina cernută și amestecați. Obțineți un aluat lichid și omogen.

4. Ungeți o formă de copt cu ulei și presărați-o cu puțină făină. Turnați o formă o jumătate din cantitatea de aluat, apoi așezați merele.

5. Acoperiți merele cu aluatul rămas. Dați forma la la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180 grade pentru aproximativ 40 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

REȚETA NR.4 – ”Șarlotă” din pâine  

INGREDIENTE

– 1 pâine

– 2 ouă

– 2 pahare de lapte

– 150 g de zahăr

– 10 mere

– 50 g de unt

– scorțișoară

– ulei vegetal

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Într-un bol, bateți ouăle. Turnați laptele și amestecați. Tăiați pâinea felii și adăugați-le în bolul cu lapte și ouă (să se înmoaie).

2. Ungeți o formă de copt cu ulei. Acoperiți fundul și pereții formei cu feliile de pâine.

3. Spălați și curățați merele. Împărțiți-le în câteva porții. Tăiați-le felii și așezați-le în forma de copt. Presărați-le cu zahăr și scorțișoară.

4. Acoperiți merele cu felii de pâine. Alternați astfel straturile, până veți asambla prăjitura. Ultimul strat trebuie să-l constituie feliile de pâine.

5. Acoperiți pâinea cu un strat de unt. Dați forma la cuptorul bine preîncălzit și coaceți până prăjitura va fi gata.

REȚETA NR.5 – ”Șarlotă” cu mere și banane 

INGREDIENTE

– 1 pahar de făină

– 2 ouă

– 1 pahar de zahăr

– 1/4 linguriță praf de copt

– 1 priză de sare

– 1 banană

– 1 măr mare (sau 2 mere mai mici)

– 2-3 linguri de ulei vegetal

– 0.5 linguriță de scorțișoară

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE 

1. Într-un bol, bateți ouăle cu zahărul, până obțineți o spumă. Folosiți un mixer la viteză medie. Dacă doriți ca aluatul să crească, despărțiți albușurile de gălbenușuri și bateți-le cu câte 0.5 pahar de zahăr în boluri diferite. Apoi, încorporați gălbenușurile bătute în spuma de albușuri.

2. Amestecați făina cernută cu praful de copt și sarea. Treptat, adăugați amestecul obținut în ouăle bătute cu zahăr. Adăugați uleiul și amestecați bine.

3. Spălați și curățați merele. Tăiați-le cuburi. Decojiți bananele și tăiați-le cuburi. Adăugați fructele și scorțișoara în bolul cu aluat și amestecați. Obțineți un aluat destul de dens.

4. Ungeți o formă de copt cu ulei și turnați în aceasta aluatul. Dați forma la la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180 grade pentru aproximativ 25-30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

Notă: Șarlota cu mere și banane poate fi coaptă în cuptorul multifuncțional. Turnați în vas aluatul și setați cuptorul la regimul de coacere pentru aproximativ 1 oră. Timpul de coacere depinde de modelul cuptorului. Faceți testul scobitorii.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1