Prăjituri gustoase pentru ceai. Conuri buclate ca în Napoli.

Echipa Bucătarul.eu vă oferă o rețetă delicioasă de conuri italienești cu umplutură de ricotta și fructe confiate. Modul de preparare necesită mult timp și răbdare, însă rezultatul merită tot efortul. Conurile sunt stratificate, foarte fragede și gustoase, iar umplutura este delicată, foarte aromată și cremoasă. Preparați aceste delicii excepționale și surprindeți-i pe toți!

INGREDIENTE 

-500 g de făină

-190 ml de apă

-15 g de miere

-10 g de sare

-150 g de untură de porc (am folosit 100 g de unt)

-150 g de griș

-400 ml de lapte (apă)

-200 g de zahăr

-150 g de fructe confiate

-250 g de ricotta (urdă)

-vanilie

-scorțișoară măcinată

-zahăr pudră

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

MOD DE PREPARARE

1. Dacă nu aveți ricotta, atunci puteți s-o preparați acasă. Dimineața dați un pachet de chefir (iaurt) la congelator. Seara scoateți chefirul din congelator, îndepărtați ambalajul și puneți chefirul congelat în strecurătoare. Lăsați-l să stea la temperatura camerei peste noapte. Dimineața veți obține o brânză foarte gingașă. Zerul rămas poate fi folosit la prepararea produselor de patiserie în loc de lapte sau apă.

2. Dizolvați sarea în 190 ml de apă. Amestecați făina cernută cu apa sărată și mierea. Frământați aluatul (puteți frământa aluatul cu puțină făină și să adăugați treptat restul de făină). Ungeți aluatul cu untură de porc (l-am uns cu unt), înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 2 ore.

3. Rulați aluatul sub formă de salam, apoi întindeți-l într-un strat cu grosimea foii de hârtie și lungimea de 2 m! Dacă aveți mașină de întins aluatul, atunci veți obține un foietaj napoletan autentic. Aluatul trebuie să fie semi-transparent. Ungeți cu unt moale (untură) toată suprafața aluatului și rulați aluatul cât mai strâns într-o rolă, astfel încât să nu fie aer în interior. Cu cât aluatul va fi mai subțire, cu atât rola va fi mai lungă și vor fi mai multe straturi în foietaj. Stratul de aluat trebuie să fie de aceeași lățime, ca să obțineți o rolă strânsă pe toată lungimea. Înveliți un sfert de aluat în folie alimentară și dați-l la frigider pentru 1 oră.

4. Preparați un terci dens din griș: presărați grișul în laptele rece cu sare, aduceți-l la fierbere, amestecând continuu, fierbeți terciul timp de 3-5 minute. Lăsați-l să se răcească. Presărați zahărul (puteți folosi zahăr pudră, ca să se dizolve mai rapid), adăugați ricotta, fructele confiate, scorțișoara și vanilia, amestecați bine. În Italia umplutura se amestecă cu mâinile. Am amestecat umplutura cu mixerul.

5. Scoateți aluatul din frigider, tăiați marginile neuniforme și tăiați-l rondele cu grosimea de 1 cm. Formați câte un con din toate rondelele. Luați câte o bucată de aluat în mână, puneți degetul cel mare în mijloc și rotiți-l între degete, deplasând straturile, trăgându-le în jos, formați conurile. Faceți acest lucru cu grijă, ca să nu se rupă straturile. Întindeți straturile cât mai subțire, ca să obțineți conuri destul de încăpătoare.

6. Umpleți conurile cu umplutura de ricotta și așezați-le pe tavă. Ungeți-le cu ou și coaceți-le timp de 20 de minute la 180 de grade. După ce conurile s-au răcit, presărați-le deasupra cu zahăr pudră.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1