Preferatul Tort ”Egiptean” – la solicitarea celor dragi, îl pregătesc foarte des!

Drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm astăzi o rețetă grozavă de tort egiptean de casă. Este un desert incredibil de savuros, preparat din blaturi cu nuci, crema fină și umplutură caramelizată crocantă. Tortul original este pe cât se poate de potrivit pentru masa de sărbătoare. Cu siguranță, vă va cuceri din prima.

INGREDIENTE ALUAT 1 BLAT 

– 3 albușuri

– 2,5 linguri de zahăr

– 1,5 linguri de făină cernută

– 50 g de nuci fărâmițate

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE CREMĂ  

– 10 gălbenușuri

– 10 linguri de zahăr

– 5 linguri de făină cernută

– 2 pliculețe de zahăr vanilat

– 350 ml de lapte

– 170 g de unt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE UMPLUTURA CROCANTĂ  

– 350 ml de frișcă

– 200 g de zahăr

– 120 g de nuci sau alune tăiate

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Pregătiți crema: combinați într-o cratiță gălbenușurile cu zahărul, făină cernută, zahărul vanilat și laptele. Mixați ingredientele și puneți cratița pe foc. Amestecând încontinuu, într-un tempou mai rapid, aduceți compoziția până aproape de punctul de fierbere.

2. Opriți focul și transferați cratița pe un tocător de lemn. Mai mixați compoziția timp de 2 minute, apoi lăsați-o să se răcească puțin.

3. Tăiați untul cuburi și încorporați-l în cremă. Bateți crema, folosind mixerul, până veți obține o masă omogenă. Lăsați crema să se răcească complet.

4. Pregătiți blaturile: în total, ar trebui să coaceți 3 blaturi, adică triplați cantitatea ingredientelor indicate în rețetă și coaceți fiecare blat în forme separate. Bateți albușurile, până obțineți o masă spumantă cu vârfuri tari, apoi adăugați zahărul și iar bateți compoziția, până va deveni lucioasă. Apoi adăugați făina cernută și nucile fărâmițate. Omogenizați aluatul, amestecând ușor cu spatula.

5. Turnați și uniformizați aluatul în tava de copt, tapetată cu hârtie. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 170°C, pentru aproximativ 20 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte. Transferați blatul pe grila cuptorului și lăsați-l să se răcească complet. Procedați similar cu celelalte două blaturi.

6. Pregătiți umplutura crocantă: topiți zahărul într-o tigaie, până se va carameliza. Turnați și răspândiți imediat zahărul caramelizat pe suprafața de lucru, tapetată cu hârtie de copt. Lăsați blatul caramelizat să se răcească, apoi acoperiți-l cu un alt fragment de hârtie de copt. Fărâmițați ușor blatul caramelizat, folosind făcălețul, într-o așa zisă ”sticlă spartă”.

7. Turnați frișca într-un bol și bateți-o până obțineți o compoziție cu vârfuri tari, apoi adăugați ”sticla spartă” caramelizată și nucile tăiate. Amestecați ușor umplutura crocantă.

8. Asamblați tortul: ungeți fiecare blat cu câte 1/3 de cremă, apoi acoperiți-le cu umplutura crocantă. Suprapuneți blaturile într-un teanc și ungeți tortul cu cremă. Ungeți și bordura cu cremă.

9. Decorați tortul cu nuci după gust.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1