Sosul Satsebeli este un sos tradițional georgian. Este foarte picant, aromat și perfect lângă o bucată de friptură suculentă și rumenă. Este atât de delicios încât poate fi consumat pur și simplu pe pâine. Deși acest sos poate fi cumpărat din comerț, totuși cel mai gustos rămâne cel preparat acasă după o rețetă tradițională. Încercați-l și veți înțelege de ce. Satsebeli poate fi servit atât rece, cât și cald.
INGREDIENTE
– 3 kg de roșii
– 1 kg de ardei grași (de preferat roșii)
– jumătate de ardel iute (după gust)
– 3-5 legături de pătrunjel, mărar, coriandru proaspăt
– 1 linguriță de coriandru măcinat
– 1 căpățână de usturoi (după gust)
– sare și zahăr după gust
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Curățați și spălați usturoiul.
2. Spălați bine ardeii grași, curățați-i de cotoare, semințe și tăiați-i în 5-6 felii.
3. Spălați roșiile, tăiați-le felii și îndepărtați-le cotoarele.
4. Spălați verdețurile și lăsați-le să se scurgă de apă.
5. Mărunțiți usturoiul cu ajutorul unui robot de bucătărie și puneți-l într-o farfurie separată. Apoi mărunțiți verdețurile, roșiile, ardeii grași și cei iuți. Apoi puneți toate ingredientele într-o cratiță cu fund dublu.
6. Puneți cratița la foc mediu până începe să fiarbă și apoi dați la foc mic. Peste 20 de minute de la începerea fierberii adăugați coriandrul măcinat. Fierbeți compoziția aproximativ 40-50 de minute până la consistența dorită. Înainte de a scoate cratița de pe foc adăugați usturoiul măcinat, sarea și zahărul după gust.
7. Fierbeți compoziția încă 3-5 minute și turnați-o imediat în borcănașe uscate și sterilizate. Capsați-le ermetic cu capace sterilizate.
8. Întoarceți borcănașele cu susul în jos, înveliți-le bine și lăsați-le până se răcoresc.
Păstrați-le într- loc uscat și răcoros.
Informații utile
Mama mea a aflat de această rețetă în 1965 de la o vecină grecoaică. În orașul nostru doar cei leneși nu preparau sosul Satsebeli, însă îl cumpărau de la bătrânele de la piață. Există câteva lucruri la care trebuie să atrageți atenție.
1. Sosul va fi mai gustos dacă veți folosi roșii dulci și cărnoase, soiuri pentru salate. Îl puteți prepara și din roșii mai acre, dar gustul va fi diferit.
2. Nu fiți zgârciți cu verdeața. Dacă nu vă place un anumit fel, atunci adăugați din ierburile aromatice preferate. De exemplu, anul acesta nu am avut coriandru și l-am înlocuit cu busuioc și tarhon. O combinație excelent.
3. Nu adăugați usturoiul la început de fierbere. Măcinați-l în primul rând, iar apoi puneți-l într-o farfurie separată și adăugați-l la sfârșit. Gustul și aroma vor fi ceva deosebit.
4. Satsebeli poate fi consumat crud, fără fierbere. În acest caz, mărunțiți toate ingredientele în robotul de bucătărie și păstrați sosul în frigider nu mai mult de 3 zile.
Acest sos este universal și se potrivește cu bucatele din carne, cu paste și orez, pur și simplu uns pe pâine cu ciorbe sau supe. De asemenea, poate înlocui pasta de tomate în diferite bucate și sosuri. Dacă marinați carnea în sos Satsebeli și mai adăugați ceapă, veți obține cel mai gustos frigărui pe care l-ați mâncat vreodată.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!