”Qistibi” – turte rapide și delicioase cu cartofi. Nu ratați rețeta!

Qistibi  este o mâncare tradițională a bucătăriei tătărești și reprezintă niște turte din aluat, coapte pe tigaie, cu umplutură de cartofi. Aceste plăcinte tătărești în formă de semilună, sunt excepțional de delicioase, gingașe și aromate. Deși par destul complicate, plăcintele se prepară foarte simplu, chiar și gospodinele începătoare se vor descurca de minune. Obțineți un fel de mâncare delicios și sățios, ce poate fi servit atât în calitate de fel principal, cât și ca o gustare sau mic dejun. Pentru a economisi din timp, puteți pregăti umplutura seara, iar a doua zi să o încălziți.

Ingrediente pentru aluat

-1 ou

-50 g de unt

-250 ml de lapte

-1 linguriță de zahăr

-0.5 linguriță de  sare

-500 g de făină

-0.5 linguriță bicarbonat de sodiu

-70-80 g de unt topit (pentru a unge turtele pregătite)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru umplutură

-1.5-1.8 kg de cartofi

-150-200 ml de lapte

-50 g de unt

-sare

-piper negru măcinat

-1 ou

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Pregătiți umplutura: fierbeți cartofii și pregătiți un piure, cu lapte, unt topit, sare și piper negru măcinat. La sfârșit, adăugați un ou crud și amestecați bine.

2. Înveliți cratița cu piure într-un prosop mai gros, sau plapumă, astfel încât aceasta să rămână caldă.

3. Pregătiți aluatul: turnați făina într-un bol. Faceți o adâncitură și turnați în spațiul format laptele cald, untul topit, sarea, zahărul, bicarbonatul de sodiu și un ou. Frământați aluatul.

4. Obțineți un aluat moale și nelipicios.

5. Puneți aluatul într-o pungă și lăsați-l la temperatura camerei timp de 15-20 de minute.

6. Scoateți aluatul din pungă și frământați-l puțin. Împărțiți-l în 15-16 părți, de dimensiunea unei mandarine.

7. Întindeți fiecare porție de aluat într-un blat rotund, de 15 cm în diametru. Celelalte bile de aluat acoperiți-le cu un prosop. Întindeți blatul pe o suprafață presărată cu făină.

8. Prăjiți fiecare turtă într-o tigaie uscată, cu pereții groși, fără ulei. Prăjiți-le pe ambele părți.

9. Aranjați turtele prăjite într-o farfurie. Ungeți fiecare turtă cu un topit. Acoperiți-le cu un prosop de bumbac. Astfel, acestea nu se vor usca și vor rămâne calde mai mult timp.

10. Aranjați o turtă pe suprafața de lucru. Ungeți o jumătate de turtă cu 2 linguri de piure. Acoperiți umplutura cu cealaltă jumătate și apăsați-o puțin. Procedați astfel cu toate turtele.

11. Turtele sunt gata. La dorință, le puteți aranja pe o tavă de copt, unge iarăși cu unt și da la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 160°C pentru 15 minute. Astfel, turtele vor deveni deosebit de moi, fine și delicioase.

Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1