Răcitura este un fel de mâncare din categoria aperitivelor și multi dintre noi nu-și imaginează masa de sărbătoare fără de aceasta. De aceea, nu am putut să ignorăm această mâncare tradițională în luna lui Moș Crăciun și să nu împărtășim cu voi minunatele noastre rețete – ca fiecare amator ale bucatelor delicioase să aibă pe masa de sărbători o piftie ca la carte. Mai ales că deliciul apetisant este benefic pentru organism. Piftia se prepară destul de ușor, dacă veți ști anumite secrete culinare. Echipa noastră de data aceasta vă împărtășește secretele culinare cu mare drag și vă prezintă 3 rețete grozave de răcitură foarte gustoasă.
Sfaturi pentru a găti cu succes răcitura:
1. Din ce produse este mai bine să o gătiți?
La baza răciturii poate fi: picioare de porc, urechi și cozi, creier, carne de pui (în mod ideal de cocoș) – aceste produse în timpul gătirii vor elimina substanțe gelatinoase. Se potrivește, de asemenea, o bucată bună de carne de vită pe os sau curcan. Pielea pe carne ar trebui lăsată – aceasta contribuie la o mai bună solidificare a supei.
2. Înmuierea cărnii
Cu cât carnea este înmuiată mai mult timp, cu atât mai puțin sânge rămâne în aceasta. Prin urmare, la fierbere se formează mai puțină spumă și supa va fi mai limpede. Timpul optim de înmuiere este de 8-12 ore, adică peste noapte.
3. Răcitura limpede
O modalitate de a obține o răcitură limpede este de a o găti pe supa secundară. Pur și simplu schimbați apa după fierbere. Puteți adăuga, de asemenea, o priză de acid citric în supă.
Dacă supa este încă tulbure, încercați încă o metodă eficientă: la 1 litru de lichid, veți avea nevoie de un ou de pui (albușul și coaja de ou vor absoarbe ”impuritățile”).
Spălați bine oul cu un burete și bicarbonat de sodiu. Spargeți-l și despărțiți albușul de gălbenuș. Bateți albușul într-o spumă, iar coajă mărunțiți-o, până devine pulbere. Adăugați albușul și coaja în supa caldă, apoi încălziți-o la foc mic. Se amestecă de sus în jos: albușul va acoperi suprafața lichidului tulbure și va adsoarbe particulele nedorite. Aduceți supa până la fierbere și continuați să amestecați timp de câteva minute. Apoi opriți focul și lăsați cratița sub capac timp de 15-20 de minute.
Depunerile de coajă și fulgii de spumă v-or rămâne la fundul cratiței. Îndepărtați cu grijă albușul de pe suprafață, iar supa strecurați-o printr-o sită sau plasă de tifon. Ca urmare, obțineți o răcitură limpede care, apropo, nu își va schimba gustul după această procedură.
4. Temperatura de solidificare
Este clar că nu se lasă răcitura la temperatura camerei: n-o să se solidifice complet. Cel mai bun loc pentru acest scop este frigiderul. Dar, la balcon în timpul iernii, nu vă recomandăm s-o dați – altfel răcitura își va pierde gustul.
5. Gelatina: de adăugat sau nu?
La pregătirea unei răcituri clasice, adăugarea gelatinei este considerată un ”mauveton”. Supa fiartă corect se solidifică bine fără mijloace suplimentare. Dar dacă nu doriți ca aceasta să vă ia prea mult timp și din ingrediente aveți doar o bucată de fileu de carne, puteți folosi gelatina.
6. Decor
Pentru decorarea și servirea răciturii se folosesc: morcovi fierți, ouă, pătrunjel, afine, felii de lămâie sau castraveți, jumătăți de măsline. Ele sunt adăugate atât până la solidificare, cât și după.
Rețeta Nr.1 – Răcitură de carne de vită și porc
INGREDIENTE
– 2 picioare de porc
– 1 ciolan de porc
– 1,3 kg de carne de vită
– 1 morcov
– 1 ceapă
– 5-6 căței de usturoi
– 4-6 frunze de dafin
– 10 boabe de piper negru și ienibahar
– sare după gust
– pătrunjel pentru decor
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Curățați foarte bine carnea de porc. Dacă este nevoie, pârliți și curățați bine șoriciul, până este alb, fără urme de arsură. Spălați bine carnea, apoi tăiați-o bucăți. Faceți același lucru și cu carnea de vită. Puneți carnea într-o cratiță și umpleți cratița cu apă. Lăsați carnea pentru 8-10 ore sau chiar peste noapte.
2. Spălați carnea bine și puneți-o în cratiță. Turnați apă rece și curată în cratița cu carne până la nivelul de 5 cm deasupra cărnii.
3. Puneți cratița pe foc și aduceți apa până la fierbere. Apoi îndepărtați spuma cu grijă și atenție – procesul poate dura timp de 7-10 minute.
4. Fierbeți răcitura la foc foarte mic timp de 4-5 ore, cu cratița semi acoperită. Amestecați conținutul cratiței de câteva ori.
5. Potriviți răcitura cu condimente, apoi adăugați legumele, preventiv curățate, după 3-4 ore de la începutul fierberii. Fierbeți deliciul la foc mic timp de încă 1 oră (capacul nu va acoperi cratița complet). La această etapă dacă a scăzut multă supă, puteți adăuga puțină apă clocotită.
6. Opriți focul. Scoteți cu grijă legumele și frunzele de dafin. Carnea puneți-o într-un bol aparte. Lăsați carnea să se răcească, apoi îndepărtați oasele și aranjați-o prin farfurii. Puteți decora carnea din farfurii cu pătrunjel, morcov fiert sau cu ce aveți poftă.
7. Presărați bine cu sare supa rămasă în cratiță și adăugați usturoiul zdrobit. Acoperiți cratița cu capac și lăsați supa să se macereze timp de 30 de minute.
8. Strecurați supa de câteva ori printr-o sită sau plasă de tifon.
9. Colectați grăsimea formată de pe supa răcită, folosind o lingură.
10. Turnați supa prin farfuriile cu carne, astfel ca să acopere complet carnea. Lăsați deliciul la temperatura camerei, până se va răci complet, apoi dați-l la frigider pentru 3-5 ore.
Rețeta Nr.2 – Răcitură rapidă cu gelatină
INGREDIENTE
– 0,5 kg carne după dorință (de pui, curcan, porc sau vită)
– 1 litru de apă
– 1 ceapă
– 1-2 frunze de dafin
– 2-3 cuișoare
– 5 boabe de ienibahar
– 15 g de gelatină
– sare după gust
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Spălați și curățați bine carnea. Înmuiați carnea pentru 3-4 ore într-o cratiță cu apă rece. Scoateți carnea din cratiță și iar spălați-o bine. Puneți carnea în cratița cu apă rece, adăugați o ceapă curățată, cuișoare, ienibahar și frunzele de dafin. Puneți cratița pe foc și aduceți apa până la fierbere. Îndepărtați spuma și fierbeți carnea la foc foarte mic timp de aproximativ 2 ore.
2. Potriviți ingredientele cu sare spre sfârșitul fierberii. Fierbeți carnea până este gata. Scoateți carnea din cratiță, lăsați-o să se răcească, apoi tăiați-o pe porțiuni de mărimea dorită. Puneți bucățile de carne prin farfurii. Puteți decora carnea după gust, fie cu verdeața preferată, morcov sau ou fiert.
3. Strecurați supa printr-o sită sau plasă de tifon.
4. Amestecați într-un vas puțină apă cu gelatină (aproximativ 5 linguri) și lăsați-o timp de 15 minute.
5. Puneți cratița cu supa strecurată pe foc și aduceți-o iar până la fierbere. Opriți focul. Turnați gelatina în cratița cu supă, cu un jet subțire. Amestecați bine supa, până gelatina de va dizolva complet.
6. Turnați supa prin farfuriile cu carne. Lăsați răcitura să se răcească complet la temperatura camerei, apoi dați-o la frigider pentru 7-10 ore.
Rețeta Nr.3 – Răcitură în cuptorul multifuncțional
INGREDIENTE
– 1 pui
– 1 kg de carne de vită pe os
– 2 picioare de porc
– 400 g de piept de pui
– 8 boabe de piper negru
– 2 frunze de dafin
– 3 căței de usturoi
– 2 cepe
– 100 g de verdeață
– sare după gust
– mazăre conservată pentru decor
– ou fiert pentru decor
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Spălați și curățați bine toate ingredientele din carne. Puneți carnea într-o cratiță și umpleți-o cu apă. Lăsați carnea peste noapte.
2. Spălați carnea iar și puneți-o în bolul cuptorului multifuncțional. Adăugați în bol legumele și condimentele indicate în rețetă.
3. Turnați apă cu 2-3 cm deasupra nivelului de carne. Setați regimul de ”fierbere” și urmăriți formarea spumei. Îndepărtați spuma, apoi setați programul ”înăbușire” sau ”răcitură” pentru 5 ore.
4. Scoateți carnea din bolul cuptorului și puneți-o într-o farfurie aparte. Lăsați carnea să se răcească, apoi îndepărtați pielea și oasele. Tăiați carnea pe porțiuni de mărimea dorită. Scoateți legumele din bolul cuptorului și tăiați-le după dorință pentru decor.
5. Adăugați la supă usturoiul zdrobit și lăsați-o pentru ceva timp, să se îmbogățească cu arome apetisante, apoi strecurați-o printr-o sită sau plasă de tifon.
6. Alegeți un bol transparent și puneți la fundul acestuia niște mazăre și puțin morcov. Turnați puțină supă apoi așezați frumos carnea și ouăle tăiate rondele. Decorați cu verdeață și turnați supa rămasă.
7. Lăsați răcitura să se răcească la temperatura camerei, apoi dați-o la frigider pentru 7-12 ore.
Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!