Rață pentru masa de sărbătoare – atât de gustoasă și fragedă, încât niciodată nu rămâne pentru a doua zi! Secretul constă în marinadă!

Vă prezentăm astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, o rețetă grozavă de rață la cuptor. Deliciul festiv, se obține foarte apetisant, gustos și moale. Secretul constă într-o marinada specială. Multe gospodine nu se decid la prepararea acestui fel de mâncare, deoarece argumentează cu un miros specific și multe bătăi de cap. Să nu vă fie frică! Astăzi vom învăța cum să gătim o rață fină, gustoasă și suculentă. Cu siguranță, oaspeții vor aprecia străduințele dvs, iar rețeta va fi la mare căutare.

INGREDIENTE  

– 1 rață de 2 kg

– 120 ml fresh de portocale

– 100 ml sos de soia

– 30 g de ghimbir proaspăt

– 2 linguri de miere

– 1 lingură coajă de portocală

– 2 lingurițe de usturoi uscat măcinat

– scorțișoară pe vârful cuțitului

– boia roșie pe vârful cuțitului

– felii de portocală (pentru decor)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

INGREDIENTE PENTRU SOS

– sosul și grăsimea, care se formează în timpul coacerii

– 4-5 mere dulci-acrișoare

– 170 ml fresh de portocale

– 1 portocală (miezul)

– 2 linguri de miere

– 2 lingurițe de amidon

– 1 lingură suc de lămâie

– scorțișoară pe vârful cuțitului

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor  

MOD DE PREPARARE  

1. Spălați bine rața, îndepărtați penele rămase și eviscerați-o. Nu uitați să eliminați glandele sebacee. Îndepărtați-le complet, ca să evităm mirosul specific.

2. Pregătiți marinada: combinați într-un vas 120 ml de fresh de portocală cu sosul de soia, 1 lingură de coajă de portocală, ghimbirul (preventiv curățat și tocat mărunt) și 1 lingură de miere. Amestecați ingredientele.

3. Frecați bine rața cu marinada obținută (în exterior și interior). Puneți rața într-un bol potrivit. Acoperiți bolul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru 1 zi. Periodic, întoarceți rața din bol pe partea opusă ca să se marineze mai bine.

4. Spălați 3 mere, îndepărtați-le cotorul cu semințe și tăiați-le rondele.

5. Tapetați tava de copt cu folie de aluminiu. Așezați rondelele de mere pe folia de aluminiu, într-o formă de dreptunghi.

6. Amestecați într-o farfurie mică usturoiul măcinat cu boiaua roșie.

7. Scoateți rața din marinadă și frecați-o cu amestecul de condimente uscate (usturoi cu boia roșie).

8. Pregătiți umplutura: curățați merele rămase, îndepărtați-le cotorul cu semințe și tăiați-le felii. Combinați într-un bol merele cu 1 lingură de miere și scorțișoară. Amestecați ingredientele. Umpleți rața cu umplutura obținută.

9. Coaseți rața cu ață alimentară sau fixați-o cu scobitori. Puneți rața pe tava cu de mere, apoi acoperiți-o cu folie de aluminiu.

10. Dați tava la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C, pentru 2 ore (câte 30 de minute la fiecare 0,5 kg de carne). Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

11. Scoateți din cuptor rața, cu 30 de minute înainte de a fi gata. Colectați tot sucul și grăsimea eliberată de rață. Apoi iar acoperiți rața cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor.

12. Pregătiți sosul: turnați într-o cratiță sucul și grăsimea de rață, mierea, scorțișoara, fresh-ul de portocală (170 ml) și sucul de lămâie. Amestecați ingredientele din cratiță. Puneți cratița pe foc și aduceți-o până la fierbere. Dizolvați amidonul în apă rece, apoi adăugați-l în cratița cu sos. Iar aduceți sosul până la fierbere și fierbeți-l până se va îngroșa. Apoi adăugați miezul de portocală și mai fierbeți sosul timp de 2-3 minute. Opriți focul. Ar trebui să obțineți un sos dulce-acrișor.

13. Scoateți rața din cuptor și îndepărtați folia de aluminiu. Folosind o lingură, stropiți-o cu sucul eliberat în tavă. Dacă rață nu este rumenă după cum doriți, înfășurați aripile și picioarele acesteia cu folie de aluminiu și iar dați-o la cuptor pentru 20 de minute. Ușa cuptorului ar trebui lăsată deschisă.

14. Faceți testul scobitorii. Lăsați deliciul finit timp de 20 de minute să se odihnească.

15. Așezați rața rumenă și apetisantă pe platoul de servire și decorați-o cu feliile de portocală. Sosul finit puneți-l prin cupe individuale.

Echipa Bucătarul.eu vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1