Folia de staniol este de nelipsit în orice bucătărie. În folie puteți coace absolut orice: carne, pește, pui sau legume. Datorită foliei de aluminiu vă puteți diversifica nu doar cina, ci și un picnic în aer liber. Nu-i nimic mai gustos decât un pește proaspăt prins sau pasăre coaptă pe cărbuni la un foc de tabără sau grătar. Puteți folosi pachetele din folie în loc de vase, pe care nu trebuie să le spălați. Bucatele preparate în folie seamănă la gust cu cele înăbușite. Carnea înfășurată în folie nu se arde și este foarte suculentă, fiindcă în timpul coacerii, sucul se îmbibă în carne și se păstrează gustul și aroma în interior. Pentru a pregăti bucate delicioase și suculente, trebuie să țineți cont de câteva trucuri simple. Țineți cont de ele și veți obține mereu bucate perfecte cu gust inconfundabil!
Cât timp trebuie să gătiți în folie de staniol?
Timpul mediu de preparare al cărnii în folie este de 15-30 de minute la o temperatură de 190-200 de grade. Dacă reduceți temperatura, atunci trebuie să măriți timpul de preparare. Astfel scade riscul că veți ține carnea prea mult timp la foc și va deveni prea uscată.
Ce să coaceți?
Încercați să alegeți pentru coacere carne fără oase. Dacă acest lucru este imposibil, atunci asigurați-vă ca oasele să nu se desprindă, în caz contrar folia se va rupe. Puteți să nu eviscerați peștele de râu.
Alegerea foliei de aluminiu
Pentru coacerea pe cărbuni este mai potrivită folia groasă – astfel există un risc mai mic că nu va fi străpunsă. Dacă nu aveți astfel de folie, atunci puteți folosi folie obișnuită, pliată în 2-3 straturi. De asemenea, atunci când împachetați carnea, trebuie să aveți grijă, ca aceasta să fie înfășurată ermetic, ca cărbunii și funinginea să nu intre în interior și să nu se scurgă sucul în afară.
Ordinea așezării ingredientelor
Pentru ca carnea să se coacă mai bine și să se îmbibe cu aroma condimentelor și legumelor, trebuie să faceți deasupra câteva tăieturi mici în formă de cruce. Puneți mai întâi legumele și inelele de ceapă, iar deasupra – carnea frecată cu condimente și usturoi. Astfel carnea nu se va arde și se va îmbiba cu aburi de legume.
Cum să înfășurați corect produsele în folie?
Atunci când înfășurați carnea, trebuie să aveți grijă ca folia să fie cu partea mată la exterior și cu partea lucioasă în interior. Îndoiți foaia de folie de staniol în jumătate și puneți carnea în interior cât mai aproape de pliu. Înfășurați marginea paralelă cu pliul, apoi înfășurați marginile pe părțile laterale. Strângeți pachetul obținut. Un astfel de pachet semnalează excelent pregătirea cărnii – acesta se umflă și pliurile se înnegresc.
Cu aer și fără
Atunci când coaceți carnea sau peștele, încercați să lipiți folia cât mai strâns de suprafața produsului atunci când le împachetați. Iar când coaceți legumele, lăsați puțin aer, astfel legumele vor fi înăbușite bine, dar nu se vor prăji.
Combaterea excesului de foc
Când coaceți bucatele pe cărbuni, trebuie să așteptați ca aceștia să se răcească ușor – astfel veți putea închide pachetele în cărbuni și produsele nu se vor arde. Dacă cărbunii sunt foarte fierbinți și nu doriți să așteptați, atunci puneți pachetele în poziție verticală pe partea laterală a cărbunilor și sprijiniți-le cu pietre.
Nu uitați de crustă
Ca să obțineți carne cu crustă rumenită, trebuie să desfaceți folia și s-o coaceți încă timp de 5-10 minute. Atunci când întoarceți folia, aveți grijă ca să nu vă ardeți cu aburi, care vor ieși în afară.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!